Britanija pregovara o prodaji dijela RBS

Tanjug
Britanija pregovara o prodaji dijela RBS

LONDON - Vlada Britanije je u pregovorima o prodaji do trećine svog udjela u “Rojal bank ov Skotland” (RBS) investitorima iz Abu Dabija, objavio je danas britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Ako bi bio postignut sporazum po vrijednostima akcija, bliskim sadašnjim, britanski poreski obveznici bi izgubili gotovo polovinu svojih investicija, s obzirom na to da su akcije RBS danas zaključene na 27,8 penija, u poređenju sa prosječnom cijenom, po kojoj ih je vlada kupila, od 50 penija.

Britanija je ulila 45,5 milijardi funti (72,5 milijardi dolara) u RBS kako bi spriječila kolaps te banke u 2008, čime su poreski obveznici stekli 82 odsto udjela u toj banci.

Vlada bi u okviru sporazuma mogla da proda najmanje 10 odsto udjela, a najviše trećinu, ukazao je BBC i dodao da vlada već mjesecima pregovara sa investicionim fondovima Abu Dabija i da želi da sporazum bude postignut do kraja godine.

Britansko ministarstvo finansija je danas saopštilo da je njegova strategija da sasvim povrati zdravlje te banke.

- Vladina politika je uvijek bila da vrati RBS u privatni sektor, ali samo kad poreski obveznici budu mogli da povrate svoj novac - ukazalo je ministarstvo.

Abu Dabi je tokom finansijske krize investirao milijarde funti u rivalsku britansku banku “Barkliz”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana