Britanija ne okreće leđa EU

Agencije
Britanija ne okreće leđa EU

Davos - Velika Britanija ne želi da okrene leđa Evropi, već suprotno tome, izjavio je juče na svjetskom forumu u Davosu britanski premijer Dejvid Kameron, dan pošto je najavio referendum o ostanku u EU.

- Riječ je o tome da dobijemo Evropu koja bi bila konkurentnija, otvorenija i fleksibilnija, uz obezbijeđeno mjesto Velike Britanije u njoj - kazao je Kameron na 43. ekonomskom forumu u švajcarskom zimskom odmaralištu, prenijele su agencije.

Britanski premijer objasnio je da želi da "pregovara o novom sporazumu" sa EU, "koji funkcioniše za Veliku Britaniju" i koji bi prihvatili britanski građani.

- To nije dobro samo za Britaniju, to je neophodno i za Evropu - istakao je on i dodao da je novi sporazum posebno značajan jer "Evropu prestižu u oblasti konkurentnosti u svijetu, a investitori je zanemaruju."

- Vrijeme je da ona postane pokretač rasta, a ne izvor troškova za poslovni svijet i žalbi za naše građane - dodao je Kameron.

On je u srijedu rekao da će, ako njegova Konzervativna stranka pobijedi na izborima 2015. godine, građanima ponuditi referendum o izlasku iz EU, zbog čega su njegovi evropski partneri izrazili zabrinutost.

Kameron je u Davosu izjavio da kompanije moraju da plaćaju pravičan udio u porezima ukoliko žele da posluju u Britaniji.

- Ja sam konzervativac koji se zalaže za niske poreze, ali nisam konzervativac koji smatra da kompanije ne treba da plaćaju poreze - rekao je Kameron i istakao da G8 treba da se posveti sprečavanju izbjegavanja plaćanja korporativnih poreza i agresivne utaje poreza.

I ove godine u Davosu se okupila politička i poslovna elita iz cijelog svijeta. Skupu će prisustvovati oko 50 šefova država ili vlada koji se sastaju sa stotinama direktora velikih kompanija, ekonomistima, ekspertima i novinarima iz svih dijelova svijeta. Forum će obilježiti smirivanje napetosti poslije potresa u evrozoni, koja je prošle godine bila na ivici propasti. Iako se sa manje pesimizma iznose predviđanja o ekonomiji, svjetski lideri ipak ostaju oprezni.

Lagard

Direktor Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard rekla je za aktuelnu ekonomsku krizu da se širi kao zaraza i od nje se niko ne može sakriti.

- Ukoliko najjače svjetske privrede, poput japanske, evropske i američke ne uspiju da održe korak sa krizom, možemo se suočiti sa ozbiljnim prijetnjama - istakla je Lagard.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana