Britanci uvode “Sukuk obveznice”

Agencije
Britanci uvode “Sukuk obveznice”

London - Novac ne poznaje granice, pa je britanska vlada, s ciljem dovođenja novih investitora, odlučila da uvede islamske obveznice prema šerijatskom zakonu.

Velika Britanija tako postaje prva neislamska zemlja koja je će izdavati obveznice prema islamskim pravilima, najavio je britanski premijer Dejvid Kameron.

Vrijednost ulaganja prema islamskim pravilima porasla je za 150 odsto posljednjih sedam godina i to je prilika koja se ne smije propustiti, objasnio je on.

Obveznice će biti izdavane prema šerijatskom zakonu, koji zabranjuje kamate na posuđena sredstva.

Britansko Ministarstvo finansija izdavaće tzv. “sukuk obveznice” u vrijednosti od od 200 miliona funti već iduće godine. Prve “sukuk obveznice” izdala je Malezija 2000. godine.

Najavljeno je i pokretanje indeksa islamskih obveznica na Londonskoj berzi da bi se investitorima olakšalo prepoznavanje investicija koje su u skladu sa šerijatom.

Na primjer, islamski ulagači ne smiju ulagati u investicije povezane s alkoholom ili kockanjem.

Pošto islam zabranjuje naplaćivanje kamate, sukuk obveznice su strukturisane tako da je vlasnik obveznica ujedno i suvlasnik duga, projekta, poslovanja ili ulaganja. Na taj način se ne naplaćuje kamata, kao kod klasičnih obveznica, već zarada dolazi od uspjeha projekta - prenose agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana