Brisel proširuje istragu o Atini

Glas Srpske
Brisel proširuje istragu o Atini

BRISEL - Evropska komisija namjerava da proširi istragu o složenim valutnim transakcijama kojima je Grčka pokušavala prikriti prave razmjere državnog duga, ako se pokaže da su se njima služile i druge članice Evropske unije, pišu evropski mediji, prenijele su agencije.

Evropska statistička agencije (Evrostat) pokrenula je istragu o Grčkoj, vođena medijskim izvještajima da su američke investicione banke osigurale Atini finansijske instrumente kojima je prikrivala stvarni nivo državnog duga.

Na sastanku ministara finansija članica EU u Briselu novi komesar EU za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren kazao je da Grčka ima rok do 19. februara da opravda upotrebu takvih instrumenata, dodavši da bi se istraga o njihovoj primjeni mogla proširiti i na druge zemlje.

- Ako se pokažu opravdanima očekivanja da su se takvim tehnikama uz Grčku služile i druge članice, zatražićemo od njih informacije - kazao je Ren i dodao da, iako Evrostat još uvijek nema dokaza o instrumentima kojim su se možda služile i druge članice EU, to ne znači da takvih slučajeva nije bilo.

- Ova agencija donedavno nije znala ni da se njima služi Grčka, tako da je sve još uvijek otvoreno - podsjetio je Ren.

Mediji su prethodnih dana spekulisali da je za takvim instrumentima posegnula i Italija, koja je, kao i Grčka, hronično sklona neumjerenoj budžetskoj potrošnji.

Španski ministar ekonomije Elena Salgado kazala je da investicione banke Španiji nisu nudile takve proizvode.

- Da je takav prijedlog iznesen, ne bi bio prihvaćen, ali prijedloga u tom smjeru nije bilo - naglasila je Salgado.

Oli Ren je upozorio kompanije da će Evropska komisija "bude li potvrđeno da su pojedine investicione banke bile uključene u takve transakcije, morati provjeriti jesu li poštovani odgovarajući propisi".

Goldman Saks

Prema podacima agencije Blumberg, investiciona banka Goldman Saks je od 2002. godine na grčkim državnim obveznicama zaradila oko milijardu dolara.

Ova banka je upravljala prodajom 15 milijardi dolara grčkih obveznica, nakon što je "sredila" zamjenu valuta kojom je omogućila grčkoj vladi da sakrije visinu svog deficita. Na taj način Goldman Saks pomogao je Grčkoj da 2002. godine prikupi milijardu dolara koja se nije provela kroz platni bilans i za koju EU nije ni znao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana