Brisel i Otava sklopili sporazum o slobodnoj trgovini

Agencije
Brisel i Otava sklopili sporazum o slobodnoj trgovini

Brisel - EU i Kanada sklopile su sporazum o slobodnoj trgovini, izjavio je predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, nakon razgovora u Briselu sa kanadskim premijerom Stivenom Harperom.

Ovaj sporazum otvoriće "značajne nove mogućnosti za kompanije u EU i Kanadi povećanjem pristupa tržištu za robe i usluge i ponudiće nove perspektive za evropske investitore".


"To će biti osnova za stvaranje uporišta na tržištu Sjeverne Amerike, što će obezbijediti katalizator za rast i otvaranje novih radnih mjesta u Evropi", dodao je Barozo u saopštenju.

EU je drugi najveći kanadski trgovinski partner nakon SAD, dok je Kanada 11. partner EU, podsjeća se u saopštenju i dodaje da je bilateralna trgovina u robi između dvije strane dostigla 61,7 milijardi evra prošle godine.

Njemački ministar ekonomije Filip Resler pozdravio je sporazum kao "odličnu osnovu za sve buduće sporazume, kao što je Transatlantska trgovina i investiciono partnerstvo /TTIP/ sa SAD".

Sveobuhvatni ekonomski i trgovinski sporazum sa Kanadom mogao bi da poveća bilateralnu trgovinu za 25,7 milijardi evra, navodi se u zajedničkoj ekonomskoj studiji koja je objavljena prije razgovora.

Pregovori o sporazumu o slobodnoj trgovini počeli su 2009. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana