Brend da postanu trapist i vitinka

Dragana Keleč
Brend da postanu trapist i vitinka

BANjALUKA - Prepoznatljivi proizvodi u Republici Srpskoj, kao što su sir trapist, voda "vitinka", pivo i proizvodi "Vitaminke" trebalo bi da budu zaštićeni i postanu domaći brend.

Rekao je ovo juče u Banjaluci ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković na prvoj konferenciji "Marketing u trgovini, brendiranje proizvoda i usluga". On je naglasio da je potrebno što prije zaštititi prepoznatljive domaće proizvode da ih ne bi neko drugi "preuzeo pod svoje".

-  Uslovi brendiranja nisu jednostavni i potrebno je dosta posla na zaštiti proizvoda. Stvaranje brenda ne predstavlja samo nabavku robe i njenu preradu. Mora se učiniti sve da bi domaći proizvodi kao što su sir trapist, pivo, voda "vitinka" i proizvodi "Vitaminke" postali brend - rekao je Gluhaković.

On je istakao da su najbolji barometri za kvalitet domaćih proizvoda potrošači, ali i izbirljivo tržište u svijetu, koje traži brendove.

- Ovom konferencijom o marketingu i brendiranju nastojimo da otvorimo mogućnost proizvođačima da se informišu na koji način da akredituju svoje proizvode - kazao je Gluhaković i dodao da je u procesu zaštite proizvoda veoma važno osposobiti laboratorije koje bi izdavale sertifikate o kvalitetu.

Generalni direktor banjalučke "Vitaminke" Žarko Mikić kazao je da za neki proizvod više nije dovoljno da ima tradiciju i kvalitet, nego treba voditi računa i o zahtjevima savremenog kupca, o dizajnu, pakovanju, znaku i logotipu.

- "Vitaminkin" ajvar već ima mjesto u evropskim trgovačkim lancima, kao i pekmezi pravljeni po tradicionalnom metodu, te sokovi - naglasio je Mikić.

Draženko Budimir iz samostana Marija Zvijezda rekao je da je sir trapist, koji proizvode banjalučki redovnici, originalni proizvod i na neki način brend.

-         Banjalučki sir trapist prepoznatljiv je na našem tržištu i ima tradiciju dugu 125 godina. Svojim kvalitetom prepoznat je i u zemljama regiona, zbog čega ga je potrebno zaštititi, jer se samim tim štiti i domaća proizvodnja - istakao je Budimir i dodao da je veoma pozitivno što je Vlada RS shvatila značaj brendiranja domaćih proizvoda.

Nove ideje

Stručnjak za marketing i brendiranje Biljana Rađenović rekla je da je tržište Republike Srpske zrelo za nove ideje.

- Pokušaćemo da zainteresujemo naše privrednike za ovu temu, otvorićemo određene probleme sa kojima se susreću i dati im smjernice - istakla je Rađenovićeva i naglasila da je brend svaki proizvod ili usluga koje potrošač ocijeni kao takve.

Dodala je da svaki brend mora biti kvalitetan, mora da ima ime, znak, simbol, vizuelni identitet i dosljednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana