Brazil, Rusija, Indija i Kina prve izlaze iz krize

Glas Srpske
Brazil, Rusija, Indija i Kina prve izlaze iz krize

LONDON - Zemlje grupacije BRIK (Brazil, Rusija, Indija i Kina), prve će doživjeti ekonomski oporavak i prebroditi teškoće izazvane globalnom finansijskom krizom, prognozirali su juče vodeći analitičari u londonskom finansijskom centru Siti, prenio je Tanjug.

- Privredna klima prije će se popraviti u zemljama BRIK nego u dosadašnjim centrima privredne moći, prije svega u SAD i zapadnoj Evropi -  prenosi agencija Itar-Tas ocjenu Džeremija Liona, jednog od vodećih brokera u londonskom Sitiju.

Londonski "Dejli telegraf" je ocijenio u svom vikend izdanju, da bi Rusija, Kina i Indija mogle prije da izađu iz kriznog stanja zbog toga što su njihova preduzeća, stanovništvo i vlade, mnogo manje zaduženi nego što je to slučaj sa najrazvijenijim zapadnim zemljama.

Ogromni dugovi primoraće velike zapadne ekonomije da narednih godina i decenija izdvoje ogromna finansijska sredstva za njihovo servisiranje, upozorava "Dejli telegraf", objašnjavajući zbog čega će zemlje BRIK brže ekonomski napredovati.

U Kini je tokom aprila suma dodijeljenih zajmova uvećana za četvrtinu, dok je prodaja automobila u prošlom mjesecu porasla oko 30 odsto. Istovremeno, u SAD i Evropi nastavljeno je oštro smanjenje plasmana vozila i niza drugih vitalnih industrijskih proizvoda.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana