Brazda na 100.000 hektara

M. Mi.
Brazda na 100.000 hektara

Banjaluka - Poljoprivrednici u Srpskoj pripremaju se za proljećnu sjetvu, a sa radovima na njivama počeće u drugoj polovini marta.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković rekao je da će se prema dosadašnjem planu pod usjevima naći oko 100.000 hektara zemljišta.

On je istakao da prije proljećne sjetve ratari treba da obave pripremu parcela za usjeve.

- Prema prognozama meteorologa zime više neće biti, a to će u idućim danima omogućiti ratarima da pripreme sve što im je potrebno za radove na parcelama i da nabave sjemena - kazao je Marinković i dodao da će sa sjetvom početi čim se zemljište na dubini od deset centimetara zagrije od deset do 12 stepeni Celzijusovih.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika i mljekara RS Vladimir Usorac rekao je da će ratari u drugoj polovini marta krenuti sa sjetvom zobi. On je naglasio da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS obećalo da će dug ratarima za prošlu godinu u iznosu od 26 miliona maraka biti isplaćen do kraja idućeg mjeseca.

- Taj novac će umnogome ratarima olakšati nabavku sjemena i obradu zemljišta. Osim toga, od resornog ministarstva dobićemo regresirano dizel gorivo - istakao je Usorac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana