Branko Radujko - Prodaja korisna za budućnost Telekoma

Glas Srpske
Branko Radujko - Prodaja korisna za budućnost Telekoma

BEOGRAD - Prodaja "Telekoma Srbija" korisna je za budućnost kompanije, izjavio je juče u intervjuu Tanjugu direktor "Telekoma" Branko Radujko.

On smatra da bi preuzimanjem većinskog paketa akcija i upravljačke kontrole od strane nekog kredibilnog strateškog investitora "Telekom" dobio značajne koristi.

- Pre svega, dobio bi jednog vlasnika koji upravlja kompanijom. To bi omogućilo brže, efikasnije i fleksibilnije odlučivanje, procedure nabavki, ugovaranja, plaćanja, zapošljavanja i tako dalje - kazao je Radujko.

Dodao je da bi se zaustavio trend odliva kvalitetnih kadrova, "a otvorila bi se čak i mogućnost za povratak u zemlju domaćih stručnjaka čije znanje i iskustvo bi kompanija, oslobođena stega javnog sektora, mogla adekvatno da plati". Radujko smatra i da bi se prodajom kompanije omogućio lakši pristup svježem kapitalu, cijenama i uslovima opreme koje proizvođači imaju za veće i globalno uticajnije telekomunikacione grupacije.

- Investicije bi se uvećale, tehnološka modernizacija ubrzala. Lakši bi nam bio pristup novim poslovnim rešenjima, a građanima bismo mogli da ponudimo nove modele telefona i druge korisničke uređaje. Brži bi bio protok i razmena novih ideja, više inovacija, bolji pristup novim i atraktivnim TV sadržajima i definitivno raznovrsnija ponuda našim korisnicima - kazao je Radujko.

Konačno, smatra Radujko, pristupanje većoj poslovnoj grupaciji donijelo bi "Telekomu" značajne finansijske, organizacione, tehnološke, marketinške i upravljačke koristi, brži razvoj, učvršćivanje dominantne pozicije na tržištu i održivu konkurentnost na duži rok.

Na pitanje koliko su utemeljene optužbe na račun Vlade Srbije da onaj ko kupuje mora da ispuni kriterijume, odnosno minimalnu cijenu, Radujko kaže da Vlada ni ne namjerava da proda "Telekom" ispod cijene i da je to već više puta iz Vlade rečeno.

- Pored toga, Vlada je organizovala otvoreni međunarodni tender na koji se kvalifikovalo šest poznatih svetskih kompanija. Neke od njih bile su izuzetno aktivne i lično žalim što nisu dostavili ponudu na samom kraju. A upravo ta činjenica dokazuje neutemeljenost optužbi da Vlada prodaje kompaniju u bescenje. Da je tako, svi bi dali ponudu, zar ne? Jednako su neutemeljene i tvrdnje da je prodaja unapred dogovorena sa "Telekomom Austrija" - tvrdi Radujko.

Naglasio je da bi odustajanje od zahtijevane minimalne cijene bilo problematično, ali da su takvu mogućnost više puta javno i odlučno odbacili najviši predstavnici države.

Odgovarajući na pitanje da li će "Telekom Austrija" do isteka produženog roka "popraviti" svoju ponudu za kupovinu 51 odsto "Telekoma", Radujko objašnjava da ne može sa sigurnošću da tvrdi da će Austrijanci na kraju i ponuditi tih 1,4 milijarde evra, koliko je traženo, jer sasvim razumije s kakvim se ograničenjima suočavaju.

- Ono što je izvesno je da je ovo za TA ozbiljna prilika da značajno poveća svoju veličinu i položaj na regionalnom tržištu, konsolidovane prihode, broj korisnika, vrednost svojih akcija i profit na duži rok - kazao je Radujko.

"Telekom Austrija" dobio je 12. aprila dodatnih 15 dana da poboljša ponudu za kupovinu 51 odsto kapitala "Telekoma Srbija". Radna grupa Vlade Srbije za prodaju "Telekoma" produžila je "Telekomu Austrija" rok za dostavljanje poboljšane ponude do 3. maja. To je drugi produžetak roka za ponudu. Vlada Srbije je 20. oktobra 2010. godine raspisala tender za prodaju 51 odsto kapitala "Telekoma". Međutim, samo je "Telekom Austrija" dao ponudu i to 15 minuta prije kraja isteka tendera.

Odlazak

Povodom određenih kontroverzi u vezi s odlaskom sa mjesta direktora kompanije, Radujko je istakao da "iščekujući konačan ishod procesa prodaje, niko nigde ne odlazi".

- Ako se prodaja desi, sačekaćemo na svojim mestima novog vlasnika koji će posle operativnog preuzimanja odlučiti o tome koji tim će voditi kompaniju - kaže Radujko.

Naglasio je da u slučaju da se prodaja ipak ne desi, postojeći menadžment će akcionarima kandidovati plan daljeg razvoja i funkcionisanja "Telekoma", a oni će se preko svojih predstavnika u korporativnim organima izjasniti i o tom planu i o tome ko i na koji način treba ubuduće da operativno upravlja kompanijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana