Branislava Milekić: Tražimo najbolje rješenje za RiTE Gacko

Glas Srpske
Branislava Milekić: Tražimo najbolje rješenje za RiTE Gacko

BANjA LUKA - Češka elektroprivreda (ČEZ) završila je studiju izvodljivosti za ulaganje u Rudnik i termoelektrane "Gacko" i osnivanje "Novih elektrana RS" (NERS), ali Elektroprivreda RS na nju ima ozbiljne primjedbe, rekla je u intervjuu za Srnu direktor ERS-a Branislava Milekić.

Ona je istakla da ERS i ČEZ sada zajednički traže rješenje za tužbe malih akcionara, ali i za studiju izvodljivosti.

- Pregovori sa ČEZ-om vode se o usaglašavanju spornih pitanja u studiji izvodljivosti. Takođe se traži novi način finansiranja ovog projekta, u kome bi bili zadovoljeni interesi oba partnera, a i malih akcionara i koji bi bio realizovan putem berze hartija od vrijednosti - istakla je Milekićeva. Napomenula je da su ČEZ i ERS zaključili glavni sporazum o zajedničkoj saradnji 12. decembra 2005. godine. Zaključen je i ugovor o osnivanju "Nove elektrane RS".

Istakla je da, iako je hidrološka situacija u RS sve do posljednje dekade novembra bila izuzetno loša, ERS očekuje dobre finansijske rezultate. Rebalansom elektroenergetskog bilansa smanjen je plan proizvodnje hidroelektrane sa 2.271,39 na 1.957,24 gigavat-časova, a povećan plan proizvodnje termoelektrane sa 2.945,71 na 3.082,31 gigavat-časova.

- Na ovaj način ćemo obezbijediti dovoljne količine struje za podmirenje potreba u RS i obezbijediti 1.260 gigavat-časova bilansnih viškova za prodaju na slobodnom tržištu - rekla je Milekićeva.

Dodala je da su tržišne cijene električne energije u ovoj godini visoke, tako da je za četvrti kvartal kod kupaca postignuta tri puta veća cijena od cijena tarifnih kupaca, što omogućava dobar finansijski rezultat.

- Očekujemo da ćemo u ovoj poslovnoj godini ostvariti dobit od 26 miliona maraka - istakla je Milekićeva i naglasila da je u proteklom periodu došlo do značajnog smanjenja distributivnih gubitaka.

Komentarišući odluku Vlade da neće biti poskupljenja struje, Milekićeva je rekla da je Vlada, imajući na umu ukupnu ekonomsku situaciju, odlučila da zadrži cijenu električne energije za tarifne kupce u RS na sadašnjem.

- Mi u potpunosti razumijemo ovaj stav. Međutim, Vlada je, isto tako, opredijeljena da sačuva elektroenergetsku nezavisnost RS, a to može samo razvojem i jačanjem ERS - objašnjava Milekićeva i dodaje da se to ne može postići sa tarifnim cijenama, koje ne pokrivaju cijenu koštanja električne energije i da nije moguće, dugoročnije gledano, zadržati ovako niske cijene.

Od strateških investicija ERS, prema riječima Milekićeve, u 2009. godini planira eliminaciju procjeđivanja voda ispod HE "Višegrad" i "Trebinje 2", rekonstrukcija kotla i opreme u TE "Ugljevik" i drugo.

- Tu je i aktuelizacija stare i izrada nove investiciono-projektne dokumentacije za Hidroenergetski sistem "Gornja Drina", TE "Gacko 2" i RiTE "Ugljevik 2". Studija izvodljivosti za Hidroenergetski sistem "Gornja Drina" biće završena do kraja godine - ističe Milekićeva. Ona je pozdravila odluku Skupštine akcionara "Elektroprenosa BiH", koju čine entitetski premijeri, da se pokrene inicijativa vraćanja elektroenergetskih postrojenja od 110 kV distributivnim kompanijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana