Brane Stupar: Prepoznatljivi po brzoj isplati šteta

Glas Srpske
Brane Stupar: Prepoznatljivi po brzoj isplati šteta

"Mikrofin osiguranje" je, zaključno sa prvim kvartalom 2010. platilo sve štete isti dan po obradi, iako zakonski rok iznosi 14 dana, izjavio je u intervjuu za "Glas Srpske" direktor "Mikrofin osiguranja" a.d. Banja Luka Brane Stupar,

- Obrada šteta se, takođe, obavlja u propisanom zakonskom roku. Upravo je jedan od naših strateških ciljeva da postanemo prepoznatljivi po potpunoj i brzoj isplati šteta i na taj način se pozicioniramo na tržištu. To smatramo jednim od najbitnijih segmenta na tržištu osiguranja - kaže Stupar.

* GLAS: Kako ocjenjujete poslovanje "Mikrofin osiguranja" u toku prošle godine i u prvom kvartalu 2010.?

STUPAR: "Mikrofin osiguranje" je u 2009. zabilježilo rast fakturisane premije od 87 odsto, odnosno sa oko 800.000 KM na 1,5 miliona KM. Lani smo, takođe, zabilježili pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 96.000 KM, što je napredak u odnosu na 2008. kada je ostvaren gubitak od 235.000 KM. Ono što je važno reći za prošlu godinu je da smo ušli u oblast osiguranja od auto-odgovornosti, izvršili dokapitalizaciju u iznosu od dva i po miliona KM tako da je ukupni akcionarski kapital "Mikrofin osiguranja" povećan na 5,5 miliona KM, čime ispunjavamo uslove za uvođenje svih proizvoda osiguranja izuzev životnog. U prvom kvartalu ove godine smo značajno iskoračili u auto-odgovornosti koja je povećala učešće u ukupnoj fakturisanoj premiji na oko 40 odsto.

* GLAS: Kakav je plan poslovanja "Mikrofina osiguranja" do kraja godine?

STUPAR: Zacrtani plan za 2010. koji je postavila Skupština akcionara društva je premija u iznosu od 1,88 miliona KM i vjerujemo da ćemo ga ispuniti s obzirom na to da smo u prva četiri mjeseca prebacili plan za deset odsto. Plan razvoja prodajne mreže biće orijentisan na vlastite resurse, odnosno ulaganje u edukaciju naših radnika, i do kraja godine planiramo investirati slobodna sredstva u izgradnju barem jednog servisa za tehnički pregled vozila u Banjoj Luci. Uradili smo i analizu tržišta FBiH i do kraja godine očekujemo otvaranje predstavništva u tom entitetu. Za početak planiramo pokriti Sarajevo, Zenicu i Tuzlu.

* GLAS: Koliko neuređeno stanje na tržištu osiguranja RS utiče na poslovanje "Mikrofina"?

STUPAR: Po ostvarenim rezultatima bi se moglo reći da ne utiče, ali bi naši rezultati sigurno bili još bolji da na tržištu nisu prisutne određene devijacije, prije svega u segmentu auto-odgovornosti, ali i ostalim oblastima. Kod auto-odgovornosti su prisutni problemi od nelojalne konkurencije i spuštanja cijene ne vodeći računa da li će se i kada isplatiti štete. Izraženije probleme u tom pogledu, ipak, imaju veća osiguravajuća društva čiji je portfolio mahom baziran na auto-odgovornosti, pa su praktično postali "taoci" zastupnika i saradnika u toj oblasti. Na taj način su ušli u začarani krug u kojem moraju imati konstantan priliv sredstava od premija da bi sačuvali svoju likvidnost i solventnost. Takva poslovna politika već pravi negativne efekte u njihovim bilansima, što je saopštila i Agencija za osiguranje RS. Dobrom dijelu društava već nedostaju sredstva za pokriće tehničkih rezervi, dok im je margina solventnosti ugrožena.

* GLAS: Pomenuli ste nelojalnu konkurenciju i u drugim vidovima osiguranja. O čemu se konkretno radi?

STUPAR: Uglavnom je problem kod tendera za javna preduzeća koji su raspisivani po standardnom Zakonu o javnim preduzećima zbog čega dolazi do bodovanja pri kojem se cijena smatra presudnom stavkom za odabir najpovoljnijeg društva. Tu onda osiguravajuća društva ne nude cijene po svojim tarifama već po nahođenju samo da dobiju posao koji će im povećati likvidnost.

Devijacije

* GLAS: Postoji li reakcija Agencije za osiguranje RS na navedene devijacije?

STUPAR: Agencija je uočila sve probleme koji su prisutni na tržištu osiguranja. To je prije svega potkapitalizovanost osiguravajućih društava, jer se u bilansima za 2009. može vidjeti da određena društva moraju povećati kapital kako bi ispunila zakonski cenzus kapitala od pet miliona KM za neživotna i tri miliona KM za životno osiguranje. Mislim da je kontrola pokrivenosti tehničkih rezervi i adekvatnost kapitala prioritetan zadatak Agencije i da društva koja su ugrozila svoje poslovanje stave pod kontrolu da ne bi kasnije još više ugrozila tržište. U svakom slučaju, Mikrofin osiguranje u potpunosti podržava i pozdravlja sve napore koje Agencija ulaže u regulisanje i uvođenje reda na tržištu osiguranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana