Božidar Laganin - Očekuju se ulaganja 100 stranih kompanija

Glas Srpske
Božidar Laganin - Očekuju se ulaganja 100 stranih kompanija

BEOGRAD - Direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije Božidar Laganin izjavio je da je trenutno oko 100 stranih kompanija zainteresovano za ulaganje u Srbiji, javile su agencije.

- Prema proceni Agencije, realno je očekivati četiri milijarde dolara direktnih stranih investicija u Srbiji u 2011. godini, imajući u vidu prodaju dela akcija "Telekoma Srbija" i planove "Fijata" - kazao je Laganin.

On je kazao da oko 30 odsto investitora razmatra ulaganje u automobilsku industriju, a među veoma aktivnim sagovornicima za investicije su tri južnokorejske kompanije, čiji su predstavnici u decembru posjetili Srbiju.

- Naša agencija će u 2011. godini staviti akcenat na privlačenje ulagača u sektorima automobilske i elektronske industrije i informaciono-komunikacionih tehnologija. Najveće interesovanje za investicije u Srbiji pokazuju kompanije iz Italije i Nemačke - istakao je Laganin.

On je dodao da je najzanimljiviji region za ulaganje jug Srbije.

- "Fijat" je magnet za investitore automobilske industrije. Strane kompanije koje su počele da rade u Srbiji privlače druge da vide šta je ono što Srbija nudi - kazao je Laganin.

Još je istakao da do sada nije izgubljen nijedan od potencijalnih projekata za investicije, ali da je primijećen efekat "odgođenog dejstva", odnosno da kompanije teže donose odluke i da je realizacija usporenija, ali da su "svi projekti živi".

- Pred kraj 2010. godine primećeno je veliko interesovanje za sektor tekstilne industrije i turizma, gde se očekuje ulazak jedne od vodećih turističkih kompanija u banjskom turizmu u prvim mesecima ove godine - dodao je Laganin.

On je ocijenio da je kvalitetna radna snaga sa kojom strane kompanije imaju dobro iskustvo najveća prednost Srbije u privlačenju novih ulagača.

- Dodatna prednost je veliki broj ugovora o slobodnoj trgovini. Grinfild projekti se realizuju u intervalu od devet meseci, a građevinska sezona kreće od marta, tako da Srbiju vidim kao veliko gradilište u 2011. godini - istakao je Laganin, dodajući da Agencija promoviše Srbiju kao idealnu proizvodnu platformu za izvozno orijentisana preduzeća.

Sajmovi

Laganin je naveo da je Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije u 2010. godini organizovala nastupe domaćih firmi na 12 međunarodnih sajmova, što je rezultiralo ugovorenim poslovima vrijednim oko 400 miliona evra.

- Srpske kompanije nastupile su i na sajmu u Alžiru, gde je srednjoročno otvoreno tržište u vrednosti od 400 miliona evra. Ono što je plan za 2011. je nastup na oko 20 međunarodnih sajmova - kazao je Laganin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana