Božanska kapljica iz Trebinja obilazi sve meridijane: Počela berba grožđa u Carskim vinogradima „Podruma Vukoje 1982“

Miloš Vasiljević
Foto: Ustupljena fotografija

TREBINjE - Prvi zlatni grozdovi „žilavke“ na lokalitetu Ušće kod Trebinja „Podrumi Vukoje 1982“ obilježili su početak ovogodišnje, 128. po redu berbe, koja je ispunila sva očekivanja.

Kvalitet grožđa je odličan, a godina izvanredna, pa u Carskim vinogradima zadovoljno trljaju ruke.

Iako se u „Podrumima Vukoje“ radi isključivo probrana berba, od najboljih grozdova, ove godine je povećan i slador grožđa, ali je ono imalo veoma dobru kiselinu, pa će i vino zasigurno biti izvanrednog kvaliteta.

- Sa probranim grozdovima koji imaju najbolji kvalitet, najbolji odnos šećera i kiselina, proizvodimo ovo specifično vino. Carsko vino specifično je i po tome što u procesu proizvodnje odleži dvije i po godine u akaciji, odnosno bagremu, a zatim dolazi u bocu, gdje ostaje još godinu, pa je tek onda spremno za tržište - objasnio je vlasnik  vinarije i podruma Radovan Vukoje.

Ističući da idealno tlo na lokalitetu Ušće daje specifičan mineralni karakter „carskom vinu“, koje je i njihovo najbolje vino, Vukoje kaže da sve te komponente daju specifičan kvalitet ovoj „božanskoj kapljici“, prepoznatoj po kvalitetu i na svjetskim tržištima.

- Ove godine je to vino, zauzevši vrlo visoku poziciju među izabrana tri vina u Londonu, donijelo priznanje ne samo za nas, nego i za jugoistočnu Evropu, jer je veoma rijetko da neko vino sa naših prostora i jugoistočne Evrope bude tako pozicionirano - ističe Vukoje.

Najbolji sadržaj šećera i kiselina, kako objašnjava, daje specifičan aromatski buke, s obzirom na to da je na ovom lokalitetu velika amplituda noći i dana, gdje su dnevne temperature i u oktobru više od 25 stepeni, a noćne se spuštaju na dva do tri stepena.

Važna činjenica koju ne treba zanemariti je i to da se ovdje vino proizvodi strogo po organskoj proizvodnji, gdje se za prihranu zemljišta koristi isključivo stajnjak, tako da se uopšte ne koriste hemijska sredstva koja uništavaju zemlju, poput herbicida. U skladu s prirodom, dodaje Vukoje, njihov rad daje i vrhunske rezultate.

- S obzirom na to da je naše „carsko vino“ iz 2018. godine od probrane berbe grožđa pozicionirano tako visoko ove godine, onda možemo reći da je to sami vrh evropskog i svjetskog vinarstva - dodaje Vukoje.

Onoliko koliko probrane sirovine uspiju obezbijediti, naprave toliko vina, a cjelokupna vinarija „Podrumi Vukoje 1982“, sa dva lokaliteta - Carski vinogradi i Zasad polje, svake godine proizvede između 180 i 220 hiljada boca.

Vinogorje Carski vinogradi u Lastvi kod Trebinja osnovano je 1894. godine, a porodica Vukoje obnovila ga je prije 18 godina.

Sorte

Radovan Vukoje je dodao da se Carski vinograd, kad je riječ o bijelim sortama grožđa, vinograd koji se najkasnije bere, zbog čega je i specifičan.

- Ostalo nam je još da obavimo berbu grožđa u Zasad polju crvenih sorti, jedan dio vranca, merloa, tako da će te crvene sorte biti obrane do kraja ovog mjeseca - rekao je Vukoje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana