Boško Tomić: U RS ima posla i za nove radnike

Daliborka Sekulić
Boško Tomić: U RS ima posla i za nove radnike

BANjA LUKA - U vrijeme kada u svijetu vlada kriza u Republici Srpskoj postoje potrebe poslodavaca za novim radnicima, rekao je u intervjuu za "Glas Srpske" vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje RS Boško Tomić.

On je istakao da nezaposlena lica poslodavcima ne bi trebalo da idu sa molbama za prijem, nego da se na neki način nametnu i pokažu da će svojim radom u toj firmi povećati ukupni profit firme.

* GLAS: Koliko je Međunarodni sajam zapošljavanja,  koji je u petak održan u Bijeljini, bio odraz stanja na tržištu rada RS i potrebe poslodavaca za novim radnicima?

TOMIĆ: Međunarodni sajam zapošljavanja, predstavlja dobar znak da u vrijeme kada u svijetu vlada kriza u RS postoje potrebe poslodavaca za novim radnicima. Sajmovi za zapošljavanje su prilika da poslodavci i nezaposlena lica na jednom mjestu međusobno razmijene podatke. Na sajmu su nuđena zanimanja od građevinarstva do poslova za fakultetski obrazovane radnike među kojima su dominirali ekonomisti i pravnici. Referenti Zavoda na sajmu su pomogli nezaposlenim licima da pravilno napišu svoju biografiju. Na ovom skupu koji su organizovali Zavod za zapošljavanje RS i opština Bijeljina učestvovalo  je oko 60 poslodavaca koji su nudili ukupno 518 radnih mjesta.  

* GLAS: Kakvo je trenutno stanje na tržištu rada. Koliko lica se nalazi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS?

TOMIĆ: Na evidenciji Zavoda trenutno se nalazi 138.061 osoba, što je za 0,4 odsto, odnosno 481 lice, više nego u istom periodu prošle godine. U ovoj godini je zaposleno je 7.993 radnika, dok je prošle godine zaposleno 9.731 lice. Za prva četiri mjeseca ove godine sa evidencije Zavoda zaposlena je i  141 invalidna osoba. Ovi podaci su ipak pozitivni jer se u ovoj godini očekivalo da će biti zaposleno mnogo manje radnika nego 2008. godine. Bitno je naglasiti da je Vlada RS prošle godine izdvojila više od 13 miliona maraka podsticaja za zapošljavanje, što je spriječilo značajnije povećanje broja lica na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

* GLAS: Koji su dalji planovi Zavoda?

TOMIĆ: U planu je i organizovanje sajmova sličnih ovom u Bijeljini i to  u  gradovima RS  gdje se ukaže potreba. Namjera nam je da nam načelnici opština kroz svoje programe predlože otvaranje novih radnih mjesta. Cilj svake opštine je povećanje broja zaposlenih jer istovremeno imamo zadovoljnije građane i puniji budžet RS.    

* GLAS: Šta biste savjetovali ljudima koji traže posao?

TOMIĆ: Nezaposlena lica poslodavcima ne bi trebala da idu sa molbama za prijem, nego da se na neki način nametnu i pokažu da će svojim radom u toj firmi povećati ukupni profit firme. Poslodavac će ovakve radnike drugačije gledati, za razliku od lica koja pri razgovoru za posao nastupaju sa zahtjevom da dobiju bilo kakav posao.

Seminar

* GLAS: Koji je bio cilj seminara na temu politike zapošljavanja koji je takođe u petak održan u Bijeljini?

TOMIĆ: Radnici Zavoda, zajedno sa profesorima sa fakulteta i poslodavcima razgovarali su o tome koliko se školuju kadrovi za tržište rada kao i koliko radnike obrazujemo za Zavod za zapošljavanje. U naredom periodu u saradnji sa ministrom rada i boračko-invalidske zaštite RS radićemo na tome da javnosti predočimo koji kadrovi su suficitarni, a koji deficitarni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana