Boris Tadić - Nema kraja krize ni zapošljavanja

Glas Srpske
Boris Tadić - Nema kraja krize ni zapošljavanja

NOVI SAD - Predsjednik Srbije Boris Tadić kaže da 2012. godine sigurno neće biti riješen problem novog talasa ekonomske krize i navodi da to znači da u Srbiji iduće godine neće biti ni masovnog zapošljavanja.

- Svi koji kažu suprotno, obmanjuju građane. Moguće je jedino zaustaviti proces povećanja nezaposlenosti i to isključivo stranim investicijama i maksimalnim angažovanjem unutrašnjih resursa - rekao je Tadić, prenose agencije.

On je naglasio da tog rješenja tako brzo ne može biti jer je taj veliki ekonomski problem, kreiran na Zapadu u berzanskim centrima, izazvao teške posljedice sa kojima se suočavamo.

Tadić je rekao da se pažljivo prate zbivanja u međunarodnoj ekonomiji od koje je i Srbija zavisna, posebno ekonomije unutar Evropske unije, jer u zemljama EU ostvaruje se više od 60 odsto ukupnog izvoza.
Tadić navodi da "ako je od zbivanja na evropskom kontinentu zavisna i Rusija, kojoj je u interesu da finansijski pomogne rešavanje dužničke krize, onda i mi moramo da pratimo te procese".
- Pažljivo pratimo proces, sve vreme pravimo alternativna tržišta, jer ne smemo da se uzdamo samo u jednog kupca naših proizvoda. Pogođeni smo jer su se od marta 2011. smanjile narudžbine, što je smanjilo nivo ekonomskih aktivnosti - rekao je Tadić.

BDP

Uz podsjećanje da, umjesto rasta od tri odsto, Srbija na kraju 2011. ima rast BDP-a od dva procenta, Tadić je rekao da se mora učiniti sve da iduće godine ta stopa ne padne ispod 1,5 odsto rasta BDP-a.

- U EU se očekuje da rast BDP-a bude oko nule, što je u poređenju s njima dobro, ali mi smo iscrpljena zemlja od devedesetih godina. Mi smo iscrpljeni i pogrešnom privatizacijom poslije 2000, ali i mnogim pogrešnim odlukama. Ubeđen sam da će mnogi prepoznati razlog da može da bude bolje sutra - rekao je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana