Borba za njemačku dominaciju Evropom

Agencije
Borba za njemačku dominaciju Evropom

Berlin - Drama spasavanja Kipra jasno pokazuje da je prava priroda evrokonflikta borba za njemačku dominaciju nad Evropom, jer su pokazali koliko su moćni, ali i da insistiraju na svojim principima krivice i kazne i drugim narodima stavljaju okove dugova.

Kiprani su željeli da svoje male štediše vežu u program spasavanja banaka, ali Nijemci su odbili taj scenario.

Čitavoj Evropi, ma čitavom svijetu zastao je dah. Sigurnost štednih uloga, obećanja njemačke kancelarke Angele Merkel, svejedno: Kada ste u dilemi, treba pustiti obične ljude da iskrvare? Ne dolazi u obzir. Tako je taj plan skinut sa stola. Novi plan ima drugu ciljnu grupu - neka krvare bogati Rusi. Ovako ili onako, šteta je već učinjena, povjerenje uzdrmano. Koliko još uopšte vrijedi riječ Angele Merkel? Primjer Kipra pokazuje da se Evropa ne može pouzdati u Njemačku, prenio je RTS tekst iz njemačkog "Špigla".

Na svu sreću, Evrogrupa ipak se usudila da povuče pravi potez: Sitne štediše su spasene, jedna banka poslata u bankrot, druga u patuljke.

Prošlonedjeljna drama, međutim, dobro se uklopila u aktuelnu evropsku sliku: Neodgovorni bankari proigravaju povjerenje bogatih perača novca, kad ne znaju šta dalje, odlaze kod političara da kukaju, koji im onda pomažu koliko god mogu. Sve na račun običnih ljudi, kojima fale i sredstva i uticaj da se sklone pod neku sigurnu strehu. A sve to odvija se pod njemačkom dominacijom!

Kao već dvaput u našoj novijoj istoriji, opet Nijemci puštaju da ih se uvlači u sve dublji konflikt sa susjedima. Bez obzira na troškove i sa jednim jedinim ciljem, koji budi strah i jezu - političke dominacije Njemačke na kontinentu. Merkelina ideja evropske integracije izgleda ovako: Evropa se mora pokoriti Njemačkoj.

Dok se zaoštravala kriza oko Kipra, odjednom je postala vidljiva osnovna nota njemačke politike - tvrdoglavost. Ta tvrdoglavost brani se kao principijelnost, dok se u stvari samo radi o vrsti samovolje. U svojoj evropskoj politici, Merkelova je napustila sve zapadnonjemačke tradicije, čak je u tome bila jednako brutalna, kao kada se radilo o gaženju tradicija vlastite partije.

Pod Angelom Merkel Evropa naconalnih država diže glavu. Bivši premijer Helmut Šmit upozorava, a niko ne sluša: "Naš Ustavni sud, Nacionalna banka i kancelarka Merkel proglasili su se, na užas naših susjeda centrom Evrope."

Po njemu, jedan dio javnog mnjenja u Njemačkoj formiran je u snažnom "nacionalno-egoističnom duhu". Čovjek koji je preživio rat neće olako upotrijebiti tu kovanicu - nacional-egoista! Zato što su glasali protiv plana za razvlašćenje koji su im nametali spasioci evra, njemački "Bild" parlamentarce iz Nikozije nazvao je "idiotima s Kipra". Ali onaj ko misli da je okružen idiotima, najčešće je i sam idiot. Evrokonflikt sve više se otkriva kao konflikt oko njemačke dominacije u Evropi. Na prvi pogled, reklo bi se da je sve to ekonomija. Na drugi, vidi se da se radi o politici moći: Nijemci okivaju evropske narode okovima dugova.

Augštajn junior i senior

Tekst " Tvrdoglavost, glad za moći, egoizam" napisao je Jakob Augštajn, sin vlasnika i osnivača magazina "Špigl" Rudolfa Augštajna. Svojim političkim analizama, stariji Augštajn konsekventno je stajao na crti odbrane moralnih načela od dnevnih pragmatika politike i ekonomije. U vrijeme NATO bombardovanja Srbije, bio je skoro jedini relevantni glas na njemačkoj javnoj sceni protiv NATO intervencije. Augštajn junior u svojim kolumnama u "Špiglu" nastavlja tradiciju kritičnog, jasno formulisanog novinarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana