Bolje snabdijevanje RS prirodnim gasom

Milka Milunović
Bolje snabdijevanje RS prirodnim gasom

BANjA LUKA - Ministar industrije, energetike i rudarstva Slobodan Puhalac izjavio je za "Glas Srpske" da je potpisivanje sporazuma u Sočiju značajno za privredu RS jer su kroz kroz utvrđivanje potreba Srbije za ovim energentom uzete u obzir potrebe RS i BiH.

- Interes za uvođenje novog energenta u Republici Srpskoj pokazale su rafinerije nafte i ulja koje bi, u procesu proizvodnje, mogle da troše značajne količine gasa - naveo je Puhalac.

On je istakao da će se u narednom periodu pristupiti izradi studija izvodljivosti, u kojoj će se uzeti u obzir potrebe tržišta Republike Srpske i BiH u količinama od oko 1,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

- Sigurno snabdijevanje energentima preduslov je za razvoj gasne infrastrukture i njime bi bila omogućena realizacija gasovoda "Sava" kroz Republiku Srpsku, ali i drugih projekata u vezi sa izgradnjom distributivne gasne mreže, rekao je Puhalac.

- Potpisivanje sporazuma u Sočiju je izuzetno pozitivno, iako ostaje mnogo otvorenih detalja, naročito onih tehničkih, o kojim je u ovom trenutku prerano govoriti i kojima bi se bliže definisala mogućnost izgradnje kraka južnog gasovoda prema Republici Srpskoj i BiH - dodao je on.

Generali direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, kazao je juče na pres-konferenciji da će gasovod "Južni tok" imati dva kraka od kojih će jedan ići od Paraćina ka jugu i omogućiće, između ostalog, snabdijevanje Makedonije i Sarajeva.

- Drugi krak će ići ka sjeveru i omogućiće snabdijevanje Republike Srpske - rekao je on.

Vrijednost

Dušan Bajatović juče je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je vrijednost izgradnje gasovoda 700 miliona evra i ovi radovi će se finansirati iz kredita, koji će podići zajedničko preduzeće osnovano od starne "Srbijagasa" i "Gasporoma".    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana