Bolje iskoristiti novac fondova EU

Daliborka Sekulić
Bolje iskoristiti novac fondova EU

BANjA LUKA - Svi zainteresovani za korišćenje nepovratnih sredstava iz EU fondova, mogu da kroz školu praktične primjene projekata za nepovratna sredstva Evropske unije, koja je juče počela u Banjoj Luci, nauče kako da iskoriste mogućnosti koje ovi fondovi pružaju.

U radu škole učestvuju pojedinci i predstavnici vladinih, regionalnih, lokalnih i privatnih organizacija i institucija.

Četvoromjesečnu školu organizuje agencija "Apriori komunikacije" BiH sa ciljem obuke zainteresovanih lica i organizacija, da bi saznali kako da na najbolji način apliciraju za projekte i iskoriste dobijena finansijska sredstva iz EU fondova.

- Broj fondova EU koji su otvoreni za prijavljivanje projekata iz RS i BiH svake godine je veći, pa bi iz tog razloga bila šteta da se oni ne iskoriste. Zbog toga kroz ovu školu nastojimo pružiti praktična znanja i vještine za pripremu projekata i apliciranje za nepovratna sredstva iz EU - kazala je koordinator projekta iz "Apriori komunikacija" Josipa Terzić.

Predavače je obezbijedila konsultantska firma "RR&CO" iz Ljubljane.

- Ovo je vodeća slovenačka firma za izradu projekata koja će polaznicima prenijeti svoja iskustva, jer je Slovenija "povukla" već 70 odsto projekata iz EU fondova - rekla je Terzićeva.

Pohađanje škole plaća se, a broj polaznika prve generacije škole u Banjoj Luci je ograničen na po 20 osoba na dva predavača. Svi polaznici dobiće sertifikat o završenoj obuci.

SERDA

Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA) u saradnji sa Španskom agencijom za međunarodnu saradnju (AECID) i Asocijacijom eksperata za lokalni razvoj (APRODEL) organizuje danas i sutra obuku opštinskih službenika sa područja sarajevske regije o upravljanju evropskim fondovima. Tokom dvodnevne edukacije, španski eksperti učesnicima će predstaviti lider metodu i iskustva evropskih zemalja u korišćenju ove metode, a na kraju projekta učesnicima će biti obezbijeđena finansijska podrška za implementaciju projekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana