Boksit najuspješnije preduzeće u Srpskoj

Milka Miunović
Boksit najuspješnije preduzeće u Srpskoj

BANjA LUKA - Priznanje za najuspješnije preduzeće u Republici Srpskoj u 2008. godini Privredna komora RS dodijelila je "Boksitu" iz Milića.

Nagrada je dodijeljena na manifestaciji "Izbor najuspješnijih u privredi RS za 2008. godinu" koja je održana  u srijedu veče u Banjoj Luci.

- Nadali smo se uspjehu, jer je ovo preduzeće lani ostvarilo prihod od 54 miliona maraka - rekao je član menadžmenta u "Boksitu" Radovan Bišković.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić napomenuo je da je ovo već tradicionalna manifestacija i da svi koji su uspješni zaslužuju priznanje i nagradu.

Najuspješnijim u kategoriji velikih preduzeća proglašen je, takođe, "Boksit" iz Milića, u kategoriji srednjih preduzeća - "Nora plast" iz Banje Luke, dok je u kategoriji malih proizvodnih preduzeća najuspješnije banjolučko preduzeće "Elas komerc" iz Banje Luke. U kategoriji najznačajnija investicija najuspješnijim preduzećem proglašena je "Niskogradnja" iz Laktaša.
Nagrade su uručene i preduzećima Rafinerija nafte Brod, "Telekomunikacije RS" Banja Luka, "Arselor Mital" Prijedor i "Vitinka" iz Kozluka, fabrikama "Celeks", "Vitaminka", i "Ekskluziv lanžeri", iz Banje Luke, Vinariji "Vukoje" i "Putreks ribarstvu" iz Trebinja, firmama "Prijedorčanka" iz Prijedora i fabrici namještaja "Nova forma" iz Šamca. Među nagrađenima su i Rudnik i termoelektrana Ugljevik, Šumsko gazdinstvo "Visočnik" Han Pijesak i "Čistoća - komunalno uslužno preduzeće" iz Banje Luke.

Posebnim priznanjima nagrađeni su "Centrošped" iz Trebinja, "Tri best", "Fratelo trejd" "Luka" i "Unisturs", iz Banje Luke, "Stil mehanika" iz Dervente i "Sportek" iz Kotor Varoša.

Nagrađene su i tri banke, i to Nova banka Bijeljina, te NLB Razvojna banka i Hipo Alpe Adria banka, iz Banje Luke.

Svečanoj dodjeli priznanja prisustvovali su predsjednik RS Rajko Kuzmanović, predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić, potpredsjednik Narodne skupštine Nada Tešanović, ministri u Vladi RS, te brojne  ličnosti iz političkog, privrednog i kulturnog života Srpske.

Kuzmanović je najuspješnijim preduzećima poželio da i u ovoj godini imaju uspjeha i da prevaziđu negativne posljedice ekonomske krize.

- Ova godina treba da bude godina štednje i domaćinskog poslovanja. Republika Srpska je odlučna da podrži napore u poboljšanju poslovnog ambijenta i da stimuliše izvozno razvijena preduzeća koja će doprinijeti smanjenju spoljnotrgovinskog deficita - rekao je Kuzmanović.

Dukić

Protekla godina za kompaniju "Boksit" iz Milića bila je najuspješnija od kada ova firma postoji, a to potvrđuju i svi relevantni pokazatelji o poslovanju kompanije, rekao je generalni direktor "Boksita" Rajko Dukić.

-  U odnosu na lani, obim proizvodnje i usluga povećan je za 26 odsto, ostvarena produktivnost po zaposlenom veća je za 22 procenta, a ukupan prihod za 47 procenata. Prosječna neto primanja su 920 maraka i veća su za 18 procenata nego u 2007. godini. Uložili smo 5.400.000 maraka vlastitih sredstava u rudarsku opremu, transportna sredstva i drugu savremenu opremu - rekao je Dukić.

G. P.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana