Boing i Erbas pogođeni otkazima porudžbina

Tanjug
Boing i Erbas pogođeni otkazima porudžbina

Pariz - Američki i evropski gigantski proizvođači aviona "Boing" i "Erbas" pretrpjeli su finansijsku štetu nakon otkaza većeg broja porudžbina prošlog mjeseca, nakon što su kupci odustali od nabavke 25 "Boingovih" aviona tipa 787 "drimlajner" i sedam "Erbasovih" aviona" A350, saopštile su uprave kompanija.

Odlaganjem porudžbine 25 aviona 787 "drimlajner", u odnosu na 19 novih porudžbina do sada ove godine, "Boing" će pretrpjeti finansijski gubitak na novom avionu koji je izrađen od lakih kompozitnih materijala i koji troši 20 odsto manje goriva u odnosu na letjelice slične veličine.

Predstavnik "Boinga" izjavio je da je samo zbog otkaza ili promjene porudžbine kineskih prevoznika "Čajna istern erlajnz" i "Šangaj erlajnz", kompanija pretrpjela gubitak od 800 miliona dolara, računajući po zvaničnom cjenovniku "Boinga". Kineski prevoznici su promijenili jedan broj porudžbina i umjesto "drimlajnera" poručili manje avione tipa 737.

"Boing" je takođe objavio da je jedan klijent, čije se ime ne navodi, otakazao porudžbinu "drimlajnera", tako da ukupan broj najavljenih kupovina tog aviona iznosi 854.

Glavni "Boingov" rival, evropski "Erbas" dobio je otkaz za sedam aviona A350-1000 od prevoznika "Etihad ervejz" sa sjedištem u Abu Dabiju, što će kompaniji naneti gubitak od 2,2 milijarde dolara, prema kataloškoj cijeni te letjelice.

Prošle godine emiratski prevoznik otkazao je šest porudžbina A350-100. "Erbas" je objavio da je ostao bez 13 od 25 aviona koje je "Erihad" poručio 2008 godine.

"Erbas" je odbio da komentariše podatke o porudžbinama za novi avion tipa A350-1000, čija je montaža, sa dosta dijelova od kompozitnih materijala, počela prošlog mjeseca. Prvi A350 trebalo bi da bude isporučen kupcu u 2014 godini.

"Boing" je zadržao veliku prednost u odnosu na "Erbas" kada su u pitanju porudžbine primljene ove godine. "Boing" je 1. maja imao 415 porudžbina, u odnosu na "Erbasovih" 95 zaključno sa 31. aprilom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana