Bogataši prijete iseljenjem

GS
Foto: Freepik

Multimilioneri i milijarderi prijete selidbom zbog prijedloga prema kojem bi stanovnici s nasljedstvom vrijednijim od 50 miliona franaka (53.1 milion evra) plaćali porez od 50 odsto na iznos iznad ove granice.

U istraživanju revizorske kuće PwC u junu dvije trećine vlasnika preduzeća čiji bi nasljednici mogli biti pogođeni novim porezom naveli su da razmišljaju o preventivnom prenosu svoje imovine na druge članove porodice.

"Više od polovine reklo je da razmišlja o preseljenju u inostranstvo", prenosi Forbes Hrvatska.

Švajcarska trenutno nema porez na nasljedstvo na državnom nivou. Neki kantoni imaju takav porez, ali su supružnici i d‌jeca, odnosno prvi nasljedni red, u većini slučajeva izuzeti. Stopa poreza na nasljedstvo u pojedinim kantonima je maksimalno 3,5 odsto.

Protivnici prijedloga, osim rizika da se bogati jednostavno isele, vide i opasnost od ekonomske štete. Upozoravaju da je predloženi porez toliko visok da bi nasljednici kompanija morali prodati imovinu kako bi ga platili. Time bi se ugrozila radna mjesta, pogotovo ako bi kupac bio stranac, jer bi bilo malo vjerojatno da bi proizvodnju zadržao u skupoj Švajcarskoj.

Stefan Legge, voditelj katedre za porezne i trgovinske politike na Sveučilištu St. Gallen, rekao je za Bloomberg, prenosi b.92, da najbogatiji nisu voljni platiti ovaj porez i upozorio na kontraproduktivnu prirodu prijedloga.

Gubitak prihoda zbog iseljavanja bogatih stanovnika morao bi se nadoknaditi povećanjem poreza za ostale.

Porez je predložila mlada socijaldemokrata - Juso, koja predlaže da država prihodima od tog poreza finansira mjere za rešavanje klimatske krize.

"Najbogatiji su iskoristili ekonomski sistem koji je uzrokovao klimatsku krizu, pa bi trebali platiti više od ostalih članova društva za borbu protiv posljedica", rekla je Mirjam Hostetmann, predsjednica Jusoa, koji je prikupio 100.000 potpisa za nacionalni referendum.

Švajcarci bi o prijedlogu trebali glasati za otprilike dvije godine, a parlament će o njemu još raspravljati. Vlada se protivi prijedlogu.

Ideje o jačem oporezivanju najbogatijih ne događaju se samo u Švajcarskoj. Vlade širom svijeta razmišljaju kako iscijediti više od najbogatijih kako bi se lakše nosile s velikim deficitima i finansirale javne usluge. Svuda se upozorava da će takve mjere dovesti do odlaska bogatih i gubitka ulaganja.

Na primer, Ujedinjeno Kraljevstvo ukida porezne olakšice za nerezidente s visokim dohotkom, a Španija je uvela privremeni porez na bogatstvo za plaćanje programa socijalne pomoći u vrijeme visoke inflacije. Brazil, koji ove godine predsjeda G20, predložio je globalni porez na najbogatije, ali mišljenja zemalja su se razlikovala. Među protivnicima je bio i SAD, piše Bloomberg.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana