Bogataši napuštaju švajcarske banke

Glas Srpske
Bogataši napuštaju švajcarske banke

BOSTON - Imućni Amerikanci nezadrživo povlače svoj kapital iz švajcarskih banaka, zaključak je istraživanja koje je sprovela konsultantska kompanija Boston Konsalting Grup (BCG), prenijele su agencije.

Bogati Amerikanci zaplašeni su mnogobrojnim tužbama poreskih vlasti u kojima učestvuju i švajcarske finansijske institucije, a i banke te alpske zemlje smatraju da je bolje da sasvim odustanu od biznisa sa bogatašima iz SAD.

Od 2006. godine Amerikanci su povukli praktično sva svoja sredstva sa računa u švajcarskim bankama.

Dok su te godine SAD učestvovale sa 18 odsto u aktivi pod upravom lokalnih banaka, 2010. godine njihov udio je smanjen na mizernih dva odsto.

- Bez obzira na to što je SAD zemlja sa najvišim standardom, slabo je povezan sa of-šor biznisom u Švajcarskoj, ali i drugim of-šor centrima - rekao je partner ciriškog biroa kompanije BCG Peter Damiš.

Smanjenje udjela SAD u aktivi kojom upravljaju švajcarske banke eksperti obrazlažu istragama američkih poreskih vlasti.

U julu 2008. Poreska služba SAD optužila je švajcarsku banku UBS za pomaganje američkim klijentima u poreskoj utaji, zahtijevajući podatke o 19.000 američkih klijenata. Švajcarska banka je u februaru 2009. pristala da plati 780 miliona dolara kazne i dostavi američkim vlastima podatke o 4.500 klijenata kako bi izbjegla optužbe.

Zbog tog skandala, kao i otpisivanja sredstava kao posljedice finansijske krize 2007 - 2010. godine, klijenti su povukli više od 200 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana