Bobar banka na koljenima

Marina Čigoja
Bobar banka na koljenima

Banjaluka - Agencija za bankarstvo RS uvela je prinudnu upravu u bijeljinsku Bobar banku jer nije radila u skladu sa Zakonom o bankama RS i drugim propisima.

Prema nezvaničnim informacijama, među razlozima zbog kojih je u Bobar banci uvedena prinudna uprava je smanjenje adekvatnosti njenog kapitala ispod zakonskog minimuma od 12 odsto kao i to što banka nije izvršavala naloge Agencije za bankarstvo. Prema podacima iz polugodišnjeg finansijskog izvještaja Bobar banke, koji je objavljen na Banjalučkoj berzi, gubitak ove banke u prvom polugodištu iznosio je 13,76 miliona KM. Prema nezvaničnim informacijama, taj minus je na kraju trećeg kvartala dostigao 18,1 milion maraka, što je upalilo alarm.

Iz Agencije za bankarstvo je saopšteno da je za privremenog upravnika imenovan Savo Ševaljević. Istakli su da su za vrijeme trajanja mandata privremenog upravnika banke suspendovana sva prava Nadzornog odbora, Odbora za reviziju i direktora banke i da privremeni upravnik preuzima sva njihova ovlašćenja te da je odgovoran za poslovanje banke.

Ševaljević, koji je juče sa interventnim timom Agencije za bankarstvo RS preuzeo upravljanje bankom, rekao je "Glasu Srpske" da je Bobar banka trenutno blokirana, uključujući i račune i depozite fizičkih i pravnih lica u njoj. Istakao je da građani i pravna lica koja imaju depozite u Bobar banci do 50.000 KM nemaju razloga za brigu jer je taj novac obezbijeđen kod Agencije za osiguranje depozita BiH.

- Njima će biti isplaćen puni iznos kada za to budu stvoreni uslovi, dok će oni koji imaju više od tog iznosa za dio koji prelazi 50.000 KM biti namireni procentualno - kazao je Ševaljević.

Banka bi trebalo da bude otvorena u narednih nekoliko dana, odnosno nakon što interventni tim izvrši procjenu stanja i kontrolu poslovanja.

- Nakon što banka bude ponovo puštena u rad, klijenti će moći da raspolažu novcem koji im bude pristizao na račune, dok novac koji je zatečen na dan uvođenja privremene uprave ne mogu podizati sve dok se ne obezbijede uslovi za isplatu - kazao je Ševaljević.

Istakao je da će, nakon što dobije izvještaj od interventnog tima, obavijestiti akcionare u kakvom stanju se banka nalazi.

- Akcionari treba da odluče o daljoj sudbini banke, odnosno da li će ona biti likvidirana ili će obezbijediti novac za njeno normalno funkcionisanje. Akcionari zajedno sa upravnikom treba da u roku od 60 dana donesu odluku, a, naravno, ne može biti zaobiđena ni Agencija za bankarstvo - naglasio je Ševaljević.

Direktor Sektora korporativnog bankarstva u Bobar banci Igor Prodanović nije želio da komentariše uvođenje prinudne uprave, istakavši da je svim članovima dosadašnje uprave po zakonu  prestao radni odnos i da je privremeni upravnik sada zadužen za sve.

Banjalučka berza juče je privremeno zaustavila trgovanje hartijama od vrijednosti Bobar banke zbog zaštite interesa investitora.

Injac: Odgovorna uprava i vlasnik

Direktor Agencije za bankarstvo RS Slavica Injac istakla je da Agencija nije odgovorna za rad pojedinačnih banaka i da je sva odgovornost na njihovim upravama i vlasnicima.

- Bilo bi potpuno besmisleno da mi odgovaramo, a imamo toliko banaka i uprava čiji članovi imaju visoka ovlašćenja i plate i potpuno je nerealno očekivati da za njihov rad odgovaraju regulatori - kazala je Injac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana