Bobar banka ide u stečaj

Capital.ba
Bobar banka ide u stečaj

Banjaluka - Bobar banka, čija je likvidacija pokrenuta 2014, ove godine će završiti u stečajnom postupku zbog nemogućnosti namirenja svih povjerilaca.

Okružni privredni sud u Bijeljini naložio je likvidacionom upravniku Bobar banke Mili Maksimoviću da se izjasni o toku likvidacionog postupka i mogućnostima namirenja povjerilaca. Maksimović je u dopisu sudu naveo da samo Agencija za bankarstvo RS može podnijeti zahtjev za pokretanje stečajnog postupka u Bobar banci.

- Na osnovu razgovora sa odgovornim radnicima Agencije postupak stečaja će biti pokrenut u ovoj godini. Moja procjena je da će stečaj trajati više godina, jer se u ovom trenutku vode 982 postupka i njihov broj će se povećavati - naveo je Maksimović.

On je istakao da je planom likvidacije predviđeno da, nakon izmirenja potraživanja Agencije za osiguranje depozita BiH, koja je isplatila sve osigurane depozite u banci u iznosu od 85,2 miliona KM, bude isplaćeno 56 odsto od preostalih oko 140 miliona maraka depozita. To znači da depoziti koji prelaze taj procenat i ostale obaveze banke neće biti izmirene i da će građani i firme ostati bez 60 miliona KM. Banka ili preduzeće idu u likvidaciju ukoliko u likvidacionoj masi ima dovoljno novca da budu namireni svi povjerioci, a ukoliko novca nema dovoljno, proglašava se stečaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana