Bobar banka ide u likvidaciju?

Marina Čigoja
Bobar banka ide u likvidaciju?

Banjaluka - Dokapitalizacija bijeljinske Bobar banke, koja je jedini način za njen opstanak, za sada je najmanje izgledno rješenje, a najizvjesnije je da će ona biti likvidirana i njena imovina biti ponuđena na prodaju, saznaje "Glas Srpske".

- Za dokapitalizaciju Bobar banke potrebna je pozamašna svota novca, zbog čega i postoji bojazan da je akcionari neće uspjeti obezbijediti i da će banka biti likvidirana. Akcionari su načelno za sanaciju banke, ali kada je trebalo da se izjasne o novcu, počeli su da se povlače - rekao je sagovornik "Glasa Srpske" iz "Bobar grupe", čije članice imaju vlasnički udio u Bobar banci.

Bez obzira na rasplet, svi depoziti do 50.000 KM biće isplaćeni čim budu stvoreni tehnički uslovi, a za njih garantuje i Agencija za osiguranje depozita BiH. U slučaju likvidacije, isplata većih iznosa novca koji je deponovan u Bobar banci čekala bi prodaju njene imovine i sukcesivnu isplatu.

Bobar banka je već dugo suočena sa problemima u poslovanju, zbog čega je Agencija za bankarstvo RS 27. novembra uvela prinudnu upravu. U obrazloženju je navedeno da Bobar banka nije radila u skladu sa Zakonom o bankama RS i drugim zakonskim i podzakonskim propisima, a da je glavni razlog što Bobar banka, koja je samo u prvih devet mjeseci ove godine poslovala sa gubitkom od 18,1 milion maraka, nije uspjela da izvrši dokapitalizaciju, jer joj je kapital pao ispod zakonskog minimuma.

Privremeni upravnik Bobar banke Savo Ševaljević održao je juče sastanak sa akcionarima koji u ovoj banci imaju vlasnički udio veći od pet odsto. Od njih je zatražio da se u roku od osam dana izjasne o tome da li mogu dokapitalizovati banku i koliko su novca spremni izdvojiti za spasavanje banke. ...

 

Opširnije o ovoj temi pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana