Blokirano skoro 38.000 preduzeća

Jelena Bjelica
Blokirano skoro 38.000 preduzeća

Banjaluka - Trend povećanja broja blokiranih firmi nastavljen je i ovog mjeseca, pa je tako bar jedan blokiran račun imalo 37.953 preduzeća, dok je ukupno blokirano 62.140 računa, pokazuju podaci Centralne banke BiH.

Ovog mjeseca su 633 blokirana računa više u odnosu na april, dok je u blokadi 365 preduzeća više.

Na spisku preduzeća koja imaju blokiran bar jedan račun nalaze se prodavnice, frizerski saloni, benzinske pumpe, apoteke, ugostiteljski objekti, razne agencije, sportski klubovi, apoteke, zadruge.

Blokadu imaju i pojedina javna preduzeća, ali i nekoliko političkih partija.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić istakao je da su dugovanja svakog mjeseca sve veća i da će biti još gore ako nadležni nešto ne preduzmu.

- Uvode se novi parafiskalni nameti koje poslodavci ne mogu da plaćaju. Vlada RS mora izvršiti reformu javne uprave, te smanjiti namete - kazao je Trivić.

Dodao je da poslodavci odavno traže da stope doprinosa na plate budu vraćene na nivo od prije dvije godine.

- Imamo znatno veće troškove za doprinose na plate, čime je došlo do izvlačenja novca iz firmi koji je bio predviđen za investiranje i normalan rad - naglasio je Trivić.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Miloš Todorović rekao je da ovoliki broj blokiranih računa i firmi koje su u blokadi pokazuje realno stanje u našoj privredi.

- To pokazuje rast nelikvidnosti, ali je nemogućnost plaćanja obaveza najveći problem. Privreda je u problemu - istakao je Todorović.

Zakonski rok

Ekonomisti smatraju da je jedan od načina za poboljšanje rada privrede uvođenje zakonskog roka plaćanja.

- Poslodavci bi morali da plate svoje obaveze do određenog perioda. Jedan dio preduzeća više ne bi mogao da funkcioniše, ali bi se iščistila situacija na tržištu - rekao je Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana