Blokirano 62.800 računa

Marina Čigoja
Blokirano 62.800 računa

Sarajevo - U BiH je početkom ovog mjeseca bilo blokirano 62.790 računa privrednih subjekata, dok su 38.382 firme imale blokiran bar jedan račun, navodi se u najnovijem izvještaju Centralne banke BiH.

Trend povećanja broja blokiranih preduzeća nastavlja se iz mjeseca u mjesec, a u odnosu na izvještaj Centralne banke iz prošlog mjeseca sada je broj blokiranih računa povećan za oko 200.

U prvom izvještaju, koji je objavljen početkom novembra prošle godine, bilo je 58.038 blokiranih računa poslovnih subjekata, a 35.694 firme imale su blokiran bar jedan bankarski račun.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da problem nelikvidnosti postaje sve izraženiji u BiH i da se privredni subjekti sve teže nose sa tim.

- Problem likvidnosti postaje sve drastičniji primarno zbog toga što obaveze koje proističu iz zakonom propisanih direktnih i indirektnih poreza ne daju nikakve opcije odgađanja plaćanja. Kada bismo analizirali broj blokiranih računa i razlog te blokade vidjeli bismo da je to obaveza plaćanja PDV-a i direktnih poreza - naglasio je Pavlović.

On je istakao da je uzrok nelikvidnosti i restriktivna bankarska kreditna politika i činjenica da se budžetske obaveze ne servisiraju zbog lošeg punjenja budžeta.

- PDV je postao danak našim privrednim subjektima. Opšta klima o pitanju likvidnosti se ne mijenja iz prostog razloga što se vlasti tim pitanjem ne bave, a to je značajno pitanje upravo zato što blokada računa znači i odsustvo priliva sredstava po osnovu poreza i doprinosa - naglasio je Pavlović.

Blokirani

Na popisu blokiranih računa nalaze se opštine, rudnici, mjesne zajednice, sportski savezi, trgovinske radnje, ugostiteljski objekti, frizerski saloni, ali i kompanije na čijem se čelu nalaze poznate ličnosti iz BiH. Najviše blokiranih računa je u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru, s obzirom na to da je u tim gradovima najviše registrovanih pravnih subjekata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana