Blokirani računi 20.000 preduzeća

Glas Srpske
Blokirani računi 20.000 preduzeća

Prema podacima Centralne banke BiH, 20.000 preduzeća u BiH ima blokirane račune, iz različitih razloga, objavio je Redio Slobodna Evropa.

Jedan od njih je utaja poreza. Problem je tim veći što se mali broj novih preduzeća registruje, pa tako ekonomija BiH postaje krajnje nekonkurentna.

Prema istraživanju LRC - kreditnog biroa, broj potpuno blokiranih firmi iznosi oko 16.850, ali broj pravnih lica koja imaju blokirane pojedine račune je 20.000.

- Alarmantan je podatak da je samo u protekloj godini taj broj naglo porastao, za čak 38 procenata - kaže izvršni direktor LRC-a Emil Kučukovi i dodaje da je od oko 160.000 registrovanih firmi i zanatlija u BiH svaka četvrta ili peta firma blokirana.

Koordinator Službe za odnose s javnošću u CB BiH Zijada Kovač pojasnila je da podatak o 20.000 blokiranih firmi potiče iz jedinstvenog registra transakcijskih računa.

- Svrha jedinstvenog registra transkacijskih računa je da pomogne komercijalnim bankama, poreskoj upravi i policiji prilikom otkrivanja finansijskih struktura, ili transakcije koje kompanije ili pojedinci mogu iskoristiti na nezakonit način kao što je izbjegavanje plaćanje poreza i pranje novca - rekla je Kovačeva.

Jedan od razloga blokiranja računa jesu i poreske utaje. Poreska uprava Republike Srpske podnijela je u toku prošle godine 14 izvještaja na osnovu sumnje o izvršenom krivičnom djelu u poreskoj oblasti, a sa pričinjenom štetom entitetskom budžetu od milion i 200.000 maraka.

Portparol PURS-a Mila Štrkić naglasila je da je u 2008. godini PURS nadležnim tužilaštvima podnio četiri izvještaja sa osnovanom sumnjom da je izvršeno krivično djelo utaje poreza i doprinosa u vezi sa poslovanjem četiri pravna lica koja obavljaju djelatnost trgovine.

- U istom periodu podneseno je i deset izvještaja sa osnovanom sumnjom da je izvršeno krivično djelo zloupotrebe ovlašćenja u privredi - istakla je Štrkićeva.

Hipo banka

Samo u Hipo Alpe Adria banci, a.d. Banja Luka, prema riječima šefa odjeljenja za pravne poslove Gorana Babića, trenutno je blokirano 1.512 računa.

- Blokade računa su izvršene po raznim osnovama, uglavnom na osnovu naloga SIPA-e, sudskih rješenja, ili na osnovu rješenja poreske uprave - rekao je Babić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana