Blokirane kartice zbog krađe podataka

Glas Srpske
Blokirane kartice zbog krađe podataka

BEOGRAD - Nekoliko najvećih banaka u Srbiji blokirale su u petak viza platne kartice iz, kako su naglasile, "bezbjednosnih razloga", a klijenti će novac moći da podižu na šalterima svojih banaka.

Izdavalac platnih kartica, VISA centar, obavijestio je sve banke u Srbiji o broju kartica kod kojih je moguća krađa podataka. Riječ je o karticama koje su korišćene u proteklu godinu za plaćanje u 11 zemalja istočne Evrope, najverovatnije na benzinskim pumpama.

Banke su navedene kartice blokirale i besplatno će ih zamijeniti.

Građani kojima su blokirane kartice o tome su obaviješteni putem SMS poruka. Oni koji su pozvali kol-centre pojedinih banaka mogli su da čuju snimljenu poruku da im je kartica blokirana iz bezbjednosnih razloga, ali zvaničnih saopštenja banaka koje su se odlučile na takav korak - nije bilo.

Pretpostavlja se da su bezbjednosne mjere preduzete zbog upada hakera u sisteme pojedinih banaka.

Prema saznanjima lista "Danas", kartice su blokirane svima koji su ih posljednjih sedam dana koristili na pumpama jednog poznatog lanca gdje je, sumnja se, pronađena oprema za skidanje identifikacionih podataka klijenata.

U saopštenju kompanije Viza se navodi da ta kartičarska kompanija tijesno sarađuje sa bankama na rješavanju tog problema kako klijenti ne bi bili oštećeni.

Prema saznanju sajta Kamatica.com vlasnici kartica drugih kartičarskih kuća (Maestro, Mastercard, American express, Diners) nisu ugroženi.

Tužilac za visokotehnološki kriminal Srbije Branko Stamenković kaže da je u jednoj od susjednih zemalja došlo do zloupotrebe određenog broja platnih kartica i da je eventualno došlo do "prelivanja izvršenja tog krivičnog djela u Srbiju" i dodaje da se sve prijave provjeravaju.

- Mi možemo da upozorimo dio građanstva da budu pažljivi prilikom korišćenja platnih kartica u Srbiji, a to je da PIN kodove ne drže pri sebi, da budu pažljivi prilikom ubacivanja kartica u platne automate ili slične uređaje. S druge strane, nemamo u ovom momentu neku posebnu vrstu upozorenja, ali to i nije u našoj nadležnosti, već u nadležnosti bankarskog sektora, to jest banaka koje su izdale kartice - zaključio je Stamenković.
Blokade kartica počele su i u Rumuniji, a rumunska banka u državnom vlasništvu CEC banka, je u procesu blokade i izdavanja 17.000 novih kartica.

CEC banka navodi se da je blokada uslijedila poslije službenog upozorenja prema kojem su informacije koje odgovaraju podacima platnih kartica izdatih od strane rumunskih banaka i stranih finansijskih institucija ugrožene.

Udruženje banka Rumunije ARB upozorava građane da kontaktiraju svoju banku ukoliko primijete sumnjive transakcije sa svojih računa.

BiH

Korisnici viza kartica u BiH za sada nisu imali problema prilikom transakcija, potvrdili su u regionalnoj PR agenciji VIZA kompanije "Abrakadabra".

- Upoznati smo sa blokiranjem kartica na području Srbije, a prema našim saznanjima, u BiH nije bilo problema u sistemima banaka koje bi dovele do otežanog korišćenja viza kartica - istakao je direktor agencija "Abrakadabra" Krešimir Dominić.

U Udruženju banaka BiH su takođe istakli da za sada nisu imali ovakvih prijava banaka na području BiH, ali da će se zbog sve češćih slučajeva prevara u oblasti kartičnog poslovanja u zemljama regiona, iduće sedmice organizovati seminar na tu temu.

Banke

Blokadu kartica potvrdile su Rajfajzen, Hipo Alpe Adria banka kao i Unikredit banka, dok je direktor marketinga Komercijalne banke Goran Milićević izjavio za B92 da je 1.800 kartica te banke pod posebnim monitoringom, ali da nisu blokirane.

Tačan broj privremeno blokiranih kartica nije poznat, ali se pretpostavlja da se radi o hiljadama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana