Blokiran račun više od 34.000 preduzeća

Marina Čigoja
Blokiran račun više od 34.000 preduzeća

Banjaluka - Negativni trendovi u ekonomiji BiH i dalje se nastavljaju, a u prilog tome govori podatak da u BiH barem jedan blokiran račun ima 34.246 preduzeća.

U Centralnoj banci BiH ističu da je broj firmi kojima je blokiran račun u stalnom porastu.

- Kriza očigledno uzima sve više maha i negativno se odražava na likvidnost preduzeća - kazali su u Centralnoj banci i dodali da je 10. juna u BiH ukupno bilo blokirano 55.678 računa.

Početkom godine ukupan broj preduzeća kojima je barem jedan račun bio blokiran iznosio je 32.283, dok je ukupan broj blokiranih računa bio 52.426.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS "SWOT" Saša Grabovac kaže da su se sve slabosti domaće privrede koje su postojale prije izbijanja krize pokazale u punom svjetlu ponovnom eskalacijom negativnih privrednih kretanja, o čemu govori i broj blokiranih računa preduzeća.

On kaže da bi u sadašnjoj situaciji preduzeća iz RS umjesto da se okreću zemljama EU, s obzirom na krizu koja tamo poprima zabrinjavajuće razmjere, trebalo više da se fokusiraju na tržišta Rusije, Kine, Indije, Ukrajine.

- U tom smislu trebalo bi da se preduzmu aktivnije mjere, s obzirom na to da situacija u EU ne obećava mnogo bar u sljedeće dvije do tri godine, a većina našeg izvoza ide u te zemlje - kazao je Grabovac.

Da je ekonomska situacija u BiH alarmantna, pokazuju i podaci Privredne komore RS prema kojima je zaduženost privrede Republike Srpske u prošloj godini povećana za 1,9 milijardi KM, odnosno 17 odsto.

Dobit preduzeća lani je smanjena za 78 miliona maraka, ili devet odsto u odnosu na 2010. godinu, dok se gubitak povećao za 88 miliona KM, ili 16 odsto.

Odjavljeni

Na negativne trendove ukazuju i podaci Poreske uprave RS prema kojima su u Republici Srpskoj u prošloj godini registrovana 392 poreska obveznika manje nego u 2010. godini, dok je broj odjavljenih za 315 veći nego godinu ranije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana