Blokiran račun “Simpa”

RTS
Blokiran račun “Simpa”

Kragujevac - Kako RTS saznaje, Poreska uprava blokirala je račun kompanije “Simpo”, zbog 900 miliona dinara duga za zdravstveno i penziono osiguranje.

Rješenje o blokadi računa “Simpa” poslato je Odjeljenju za prinudnu naplatu Narodne banke Srbije u Kragujevcu.

“Simpo” je uložio žalbu na rješenje o prinudnoj naplati duga, koje mu je juče uručeno, i tražio je odlaganje izvršenja rješenja, ali je Poreska uprava odbila taj zahtjev.

Poreska uprava je ukazala da “Simpo” nije u postupku restrukturiranja, tako da po tom osnovu ta kompanije nije ni mogla da bude oslobođena prunudne naplate javnih prihoda.

Agencija za privatizaciju je, kako je objasnila Poreska uprava, donela odluku o prodaji “Simpa” metodom javnog tendera, ali taj postupak nije ni započet.

Za preduzeća koja su u postupku privatizacije državni povjeralac nije mogao da prunudno naplaćuje svoja potraživanja samo za obaveze nastale do 31. decembra 2007. godine.

Poreska uprava je prijavila potraživanja u postupku privatizacije “Simpa” u iznosu od oko 845 miliona dinara, a razlika do 4,88 milijardi dinara, koliko je ukupan dug “Simpa”, je tekući dug koji “Simpo” nije plaćao, iako je isplaćivao zarade, bez plaćanja poreza i doprinosa na njih.

Od ukupnog duga, “Simpo” za doprinose duguje oko dvije milijarde dinara, navela je Poreska uprava.

Poreska uprava je 20. avgusta dostavila “Simpu” opomenu pred blokadu računa i kompaniji dala rok do 22. avgusta da zatraži konverziju duga u kapital države ili da isplati dug, na zakonom propisani način.

“Simpo” je juče najavio da će 26. avgusta Vladi Srbije dostaviti program restrukruriranja, kojim je predviđen način oplate poreskog duga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana