Blokiran račun Fabrike duvana

Marina Čigoja
Blokiran račun Fabrike duvana

BANjALUKA - Žiro-račun Fabrike duvana Banjaluka blokiran je zbog 200.000 KM duga, što dovoljno govori o katastrofalnom stanju u ovom preduzeću, rekao je juče predsjednik Sindikalne organizacije Fabrike duvana Miroslav Marinković.

- Blokada računa dovodi u pitanje dalji rad ovog preduzeća. Osim toga, radnicima za decembar nisu uplaćeni doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje. Stanje je jako teško, a svakodnevno smo izloženi pritiscima rukovodstva fabrike - rekao je Marinković.

On je ponovo apelovao na najviše predstavnike institucija Srpske da hitno prime na razgovor predstavnike radnika ovog preduzeća, te da se uključe u rješavanje nagomilanih problema u Fabrici duvana Banjaluka, koja se nalazi pred kolapsom.

- Imamo obećanje premijera RS Aleksandra Džombića da će nas primiti na razgovor poslije praznika kako bi pokušali već jednom da riješimo agoniju u kojoj se nalazimo - naglasio je Marinković.

On je istakao da bi bio apsurd da se sa kupcem Fabrike duvana nastavlja ugovor o privatizaciji, s obzirom na to da on u proteklih pet godina nije ispoštovao kupoprodajni ugovor.

- Tražimo da se ispoštuju obaveze prema radnicima i od toga nećemo odustati - naglasio je Marinković.

Direktor Fabrike duvana Simo Miškić kaže da je tačno da je blokiran račun preduzeća, ali da je to samo jedan od nekoliko računa, zbog čega rad fabrike nije upitan.

- Radi se o presudi Vrhovnog suda RS iz 2002. godine, zbog koje je u jednoj banci blokiran račun, odnosno banka je rezervisala sredstva koja su presudom predviđena - istakao je Miškić ne želeći da kaže o kojem iznosu se radi.

Vlada RS donijela je polovinom septembra prošle godine odluku o raskidu ugovora sa "Antonić trejdom", većinskim vlasnikom Fabirke duvana.

Nebojša Antonić, vlasnik "Antonić trejda", predložio je krajem 2011. godine sporazumni raskid ugovora o privatizaciji ovog preduzeća.

"Antonić trejd" je u septembru 2006. godine kupio 55 odsto državnog kapitala u Fabrici duvana Banjaluka za oko 2,1 milion KM.

Proizvodnja

Marinković kaže da Fabrika duvana i dalje radi sa minimumom kapaciteta, te da je sa planiranih 60 prosječna mjesečna proizvodnja smanjena na 19 tona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana