Blokada svih investicija u Makedoniji

Glas Srpske
Blokada svih investicija u Makedoniji

SKOPLjE - U Makedoniji će naredne godine sve veće investicije biti blokirane ili odgođene zbog svjetske ekonomske krize, koja u najvećoj mjeri pogađa automobilsku industriju, prenose agencije.

Francuska kompanija "Montipe" odlučila je da odgodi dugo najavljivanu investiciju u Makedoniji, a u Vladi tvrde da Francuzi prolongiraju rok za dva do tri mjeseca. "Montipe" je već u aprilu trebalo da otpočne proizvodnju aluminijumskih glava za motore.

Za sada je neizvjesan i početak realizacije projekta "Sunčani grad", čija se vrijednost procjenjuje na oko sto miliona evra.

Turska kompanija "Tav", koja je pobijedila na tenderu za modernizaciju skopskog i ohridskog aerodroma, te kargo aerodroma u Štipu, takođe je odgodila investiciju.

Makedonski ministar saobraćaja Mile Janakievski tvrdi da investicija neće propasti, ali da će gradnja početi sa zakašnjenjem.
- U postupku je eksproprijacija, izrada projekata, potrebna je i dislokacija u dijelu vlasništva Ministarstva odbrane. Možda će biti zakašnjenja, ali neće propasti. Očekujem da se do mjesec - dva završi cjelokupni postupak i otpočne izgradnja aerodroma -  pojasnio je on.

U međuvremenu je Narodna banka Makedonije donijela niz mjera zaštite stabilnosti domaće valute, denera, kojima se zbog održavanja likvidnosti zaoštravaju uslovi rada komercijalnih banaka.

Monetarna politika

Savjet NBM usvojio je ciljeve monetarne politike za 2009. godinu, izražavajući pri tome očekivanja da će prosječna stopa inflacije iznositi od 2,2 od 3,4 odsto.

NBM novim mjerama ograničila je kreditiranje banaka, koje će morati da izdvoje depozit ukoliko prekorače kreditiranje, povećaju nivo likvidnosti i drže određeni minimalni nivo novca kako bi mogli da pokriju obaveze do šest mjeseci.

Jedna od mjera predviđa i da se zaduženje ka inostranim bankama preračunava u punom iznosu, a ne kao do sada sa 20 odsto iznosa, čime bi se smanjila zavisnost domaćih od stranih banaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana