Bliži se krah evra

Glas Srpske
Bliži se krah evra

LONDON - Da kriza u evrozoni poprima sve ozbiljnije razmjere pokazuje i činjenica da je britansko ministarstvo inostranih poslova svojim ambasadama u zemljama evrozone uputilo notu da se počnu pripremati na kolaps evra.

- Ne želimo da budemo zloslutni proroci, ali pripremamo se kao da je propast evra samo pitanje vremena. U našem je interesu da do toga ne dođe još barem neko vrijeme, jer će nam dati više vremena za pripremu - kazao je za "Dejli telegraf" jedan viši zvaničnik ministarstva.

Ambasadama i konzulatima je dato uputstvo da se pripreme za čitav niz scenarija koji bi mogli da uslijede u paketu s potencijalnim kolapsom evra, uključujući i izgrede, te socijalne nemire koji bi mogli da nastanu kao posljedica.

Krah evra vjerovatno bi izazvao masovna otpuštanja i veliku nezaposlenost, što je "idealno okruženje za nastanak revolucije".
Diplomatama je sugerisano da naprave pripremu kako bi pomogli desetinama hiljada Britanaca koji žive u zemljama evrozone. Prije svega se to odnosi na mogućnost pristupa bankovnim računima i izvlačenju depozita iz stranih banaka, ali i na to da im se omogući maksimalna sigurnost u trenucima velike društvene nestabilnosti.

"Telegraf" navodi kako su nemiri u Grčkoj, kao posljedica finansijskog kolapsa zemlje, poslužili vladi kao pokazatelj da slične scenarije ne treba isključiti ni u drugim zemljama evrozone.
Posebnu pažnju Britanci pridaju slučaju Italije, jer su i njemački kancelar Angela Merkel i francuski predsjednik Nikola Sarkozi već napomenuli da bi "krah Italije bio i kraj evra".
Osim Ministarstva inostranih poslova, i Ministarstvo finansija se uključilo u akciju pretpripreme za kraj evra. Britanskim bankama takođe je naloženo da se pripreme za potpuni haos na finansijskom tržištu.

- Kada su u obzir uzmu posljedice velike nezaposlenosti, praktično je nemoguće zamisliti scenario kraha evra bez ozbiljnih društvenih previranja koja će ga pratiti - kazao je analitičar velike britanske banke UBS.

Banke

U sporazumima EU o uvođenju evra i članstvu u evrozoni ne postoje odredbe koje regulišu istupanje neke zemlje, što znači da će svaki raspad biti potencijalno fatalan, praćen neredima. Ukoliko vlade evrozone ne vrate svoje dugove, propašće evropske banke koje drže većinu njihovih obveznica. Neki analitičari kažu da bi raspad evra prodrmao cijeli finansijski sistem, ostavljajući banke nesposobnim da vrate novac ulagačima, što bi uništilo kompanije koje zavise od kredita banaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana