“Blijeda” privreda i iduće godine

Marijana Miljić
“Blijeda” privreda i iduće godine

Banjaluka - Privreda BiH i iduće godine biće ranjiva na mnogim područjima, jer su složena politička struktura zemlje i loša klima za ulaganja glavna prepreka investicijama, navedeno je u izvještaju “Integracija preko granica” Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za 2012. godinu.

EBRD u svom izvještaju ocjenjuje da su ekonomska predviđanja za BiH za 2013. godinu “blijeda”, te da će slabo domaće, ali i strano tržište, spriječiti privredni rast u ovoj i idućoj godini.

BiH bi, prema izvještaju, iduće godine trebalo da se fokusira na sprovođenje političke reforme, jačanje konkurentnosti, unapređenje infrastrukture zemlje, te reformu sistema socijalne pomoći.

- BiH u idućoj godini treba da sprovede reforme u sektoru energetike, jer ima značajan potencijal u obnovljivoj energiji ali su pravni i institucioni okviri za održivu energiju slabi - navedeno je u izvještaju EBRD-a.

Takođe, BiH bi u 2013. godini trebalo da sprovede promjene investicionog okruženja, jer postoji prostor za unapređenje područja, kao što su licence, dozvole, te sprovođenje ugovora.

BiH treba da preduzme dalje korake u približavanju Evropskoj uniji, jer je jedina zemlja u jugoistočnoj Evropi koja još nije predala aplikaciju za pristup EU.

Uprkos blijedim prognozama za iduću godinu, u izvještaju EBRD-a ocijenjeno je da je BiH u ovoj godini ostvarila napredak u oblasti vođenja poslovanja i to za dva mjesta u odnosu na prošlu godinu.

Pomak u ovom području BiH je dobila zahvaljujući lakšem dobijanju građevinskih dozvola, ali je uprkos ovom napretku, ostala najniže rangirana zemlja jugoistočne Evrope u pogledu opšteg okruženja u vođenju biznisa.

U izvještaju je naglašen značaj izgradnje termoelektrane Stanari, a navodi se da će koristi od ovog projekta, ukoliko se u potpunosti ostvari, biti dvostruke.

On će pružiti povećanje kapaciteta u domaćoj proizvodnji energije i povećaće učešće privatnog sektora u sektoru energetike, koje je sada veoma limitirano.

Pored toga, zabilježen je pomak u unapređenju kvaliteta i pristupa širokopojasnim mrežama.

Pored toga, BiH je dobila i pozitivnu ocjenu kada su u pitanju mikro i mala preduzeća, koja su počela da dobijaju veći pristup finansiranju.

Kada je u pitanju bankarski sektor, EBRD ocjenjuje da je ovaj sektor likvidan i dobro kapitalizovan, ali da raste nivo nekvalitetnih kredita.

Autoput

EBRD naglašava da je učinjen određeni napredak kada je u pitanju promovisanje privatnog sektora u domenu transporta.

- U avgustu 2012. godine Vlada Srpske je najavila otvoreni i konkurentni tender, baziran na najboljoj svjetskoj praksi, za koncesiju privatnom sektoru za dizajn, izgradnju i dugoročno održavanje autoputa Doboj - Vukosavlje, koji je dio međunarodnog koridora 5C - ističe se u izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana