Blago usporio priliv novca iz inostranstva

Marijana Miljić
Blago usporio priliv novca iz inostranstva

Banjaluka - Doznake iz inostranstva dostigle su u prvih devet mjeseci prošle godine 2,61 milijardi maraka, a u poređenju sa prethodnim godinama priliv novca iz dijaspore je blago smanjen.

Prosječan mjesečni iznos koji je u prva tri kvartala stizao iz inostranstva bio je 288,88 miliona KM. U slučaju da je taj tempo zadržan i u posljednja tri mjeseca, 2015. bi bila najlošija po prilivu novca iz inostranstva od 2010. godine.

Najveća vrijednost doznaka iz inostranstva u posljednjih sedam godina zabilježena je 2014. godini kada je dijaspora poslala 3,85 milijardi maraka.

Podaci Centralne banke BiH pokazuju da su u novčanim doznakama u prva tri prošlogodišnja kvartala najveće učešće imali lični transferi koji su dostigli 1,73 milijardi maraka. Najveće učešće u ličnim transferima imale su pošiljke koje su realizovali zaposleni u inostranstvu. Ostali tekući transferi u kojima su zastupljene inostrane penzije iznosili su 875 miliona KM.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da je vrijednost doznaka iz inostranstva mnogo veća nego što pokazuju zvanični podaci.

- Kada ljudi iz dijaspore dolaze da obiđu porodicu najčešće im ostavljaju gotov novac. Zbog toga možemo računati da je dotok novca iz inostranstva veći i do 50 odsto nego što pokazuju zvanični podaci jer samo oni koji ne dolaze u posjetu svojim najbližima šalju novac putem računa - naveo je Pavlović.

On je naglasio da je ekonomija BiH u kolapsu i da stanovništvo preživljava zahvaljujući pomoći iz inostranstva.

- Život u BiH bi bio zaustavljen da nema doznaka iz inostranstva - rekao je Pavlović.

Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović rekao je je da skoro svakoj drugoj porodici u BiH dijapsora šalje novac za preživljavanje.

- Novac iz inostranstva olakšava život ljudima, jer bi bez njega pojedini teško preživjeli. To se posebno odnosi na najugroženije slojeve društva, a to su penzioneri i nezaposleni - rekao je Petrović.

Štednja

Ekonomisti i predstavnici potrošača su saglasni da novac koji dobiju iz inostranstva stanovnici u velikoj mjeri štede.

- Na bazi tog novca rastu i depoziti građana u bankama, jer od pomoći iz inostranstva uspiju i da štede za crne dane - rekao je Pavlović.

Vrijednost doznaka (milijardi KM)

2015. (devet mjeseci) - 2,61

2014. - 3,85

2013. 3,62

2012. 3,64

2011. 3,52

2010. 3,44

2009. 3,25

2008. 3,67

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana