Blagi kreditni rast u regionu

Glas Srpske
Blagi kreditni rast u regionu

SARAJEVO - Bankarski sektor BiH, Srbije i Crne Gore u prošloj godini imao je loše rezultate, ali je ohrabrujuće da u ovoj godini vidimo blagi kreditni rast u cijelom regionu, posebno prema realnom sektoru.

Rekao je to juče u Sarajevu guverner Centralne banke u BiH Kemal Kozarić poslije sastanka sa guvernerima Narodne banke Srbije Dejanom Šoškićem i Centralne banke Crne Gore Radojem Žugićem.

- Nezaposlenost u BiH je najveća i iznosi 27,2 odsto, u Srbiji 20 odsto, a u Crnoj Gori 12,1 odsto. Kada je riječ o javnom dugu, BiH je u nešto povoljnijem položaju jer on iznosi 25,4 odsto bruto domaćeg proizvoda zemlje, u Srbiji 34 odsto, a u Crnoj Gori 39,5 odsto - kazao je Kozarić.

Šoškić je naglasio da su problemi sa kojima se suočavaju centralne banke i finansijski sistemi pojedinih zemalja u regionu širi od njihovih granica i da mogu bitno uticati na okolnosti u drugim susjednim zemljama.

- Interes svake institucije koja se bavi centralnim bankarstvom sličan je i svodi se, kako na makroekonomsku stabilnost, tako i na stabilnost finansijskog sistema, kako bi se ekonomska aktivnost u tim zemljama mogla razvijati - istakao je Šoškić.

Žugić je rekao da je svima cilj uspostavljanje i jačanje monetarne i finansijske stabilnosti i na tom "fonu" su sve aktivnosti centralnih banaka BiH, Srbije i Crne Gore, kao i svih drugih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana