Bjelorusija prije roka vraća ruski kredit

Agencije
Bjelorusija prije roka vraća ruski kredit

Minsk - Bjelorusija će prije roka dospijeća otplatiti kredit ruske Sberbanke i Evroazijske razvojne banke (EABR) u visini od jedne milijarde dolara, izvjestila je bjeloruska agencija BELTA pozivajući se na izvor iz vlade u Minsku.

Kreditni sporazum potpisan je u novemberu prošle godine sa rokom otplate na godinu dana, s tim što su sredstva transferisana u decembru 2011. na račun fabrike "Belaruskalij", koja će i izmiriti kreditne obaveze.

Prvobitno je objavljeno da fabrika može da koristi pozajmicu po svom nahođenju, ali je prema informaciji koju je objavila ruska agencija RIA Novosti, 800 miliona dolara preusmjereno u devizne rezerve Belorusije.

Ruska "Sberbanka" je u kreditu učestvovala sa 900 miliona dolara, a EBRD je obezbijedila 100 miliona. Kao garanciju kredita Bjelorusija je položila 51 odsto akcija "Naftana", jedne od dvije rafinerije u Bjelorusiji.

Bjelorusija je 2011. godine dobila i pozajmicu vrijednu tri milijarde dolara od Evroazijske ekonomske unije (EvrAzES), dok je početkom aprila ove godine objavljeno da je Kina otvorila Minsku kreditnu liniju vrijednu 16 milijardi dolara. Bjelorusija je u jesen prošle godine od Kine dobila još jedan kredit od milijardu dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana