Bivšim radnicima priznato devet plata

Milka Milunović
Bivšim radnicima priznato devet plata

BANjA LUKA - Sudija banjolučkog Osnovnog suda Dejan Petričić prihvatio je na sudskom ročištu za fabriku "Ciglana" iz Gradiške da se bivšim radnicima ove firme isplati devet plata u iznosu od 33.624 marke, kao i da se za dugovanja razlučnim povjeriocima isplati 7.351 marka.

Sudija Petričić je ocijenio da je, uprkos teškoj finansijskoj situaciji u kojoj se preduzeće za proizvodnju opekarskih proizvoda "Ciglana" nalazi, stečaj uspješno sproveden, te prihvatio prijedlog stečajnog upravnika u ovom preduzeću Doste Baraković da se iz stečajne mase ne mogu podmiriti povjerioci iz opšteg isplatnog reda, čija potraživanja u visini od 408.251 marke ostaju u potpunosti nenaplaćena.

Barakovićeva je kazala da je od 785.697 maraka potraživanja ove fabrike priznato 449.227, a osporeno 336.470 maraka.

- Viši isplatni red je u potpunosti isplaćen i za ove troškove koji podrazumijevaju isplatu devet plata bivšim radnicima "Ciglane" namijenjeno je 33.624 marke. Za isplatu razlučnih povjerilaca biće isplaćena 7.351 marka - rekla je Barakovićeva i dodala da je sud prihvatio i da se otpišu potraživanja firme "Feroleks kompani" od 12.715 maraka prema "Ciglani", jer ne postoji mogućnost naplate potraživanja zbog toga što preduzeće ne radi.

Ona je istakla da knjigovodstvena vrijednost imovine u "Ciglani" iznosi 206.434 marke, prihodi ostvareni u stečaju iznose 22.802 marke, dok su troškovi stečaja 81.826 maraka.

Stečajna upravnica obavijestila je sud da postoji tužba protiv "Ciglane" koju je republički Fond PIO, odnosno filijala ovog fonda u Banjoj Luci, podnijela u novembru 2008. godine zbog duga od 36.437 maraka po osnovu neplaćenih kamata.

Ova potraživanja stečajna upravnica je na prethodnom ispitnom ročištu osporila, te je predloženo da se Skupština povjerilaca u "Ciglani" izjasni da li će prihvatiti ovaj prijedlog, odnosno nepriznavanje ovih potraživanja.  

Zbrinjavanje radnika

Odlukom Vlade Republike Srpske iz decembra prošle godine kojom je iz Programa socijalnog zbrinjavanja radnika odobreno 713.276 maraka, zbrinuti su i bivši radnici gradiške "Ciglane". Vlada je u okviru ovog programa predvidjela zbrinjavanje 987 radnika iz 76 preduzeća, koji su usljed stečaja preduzeća ostali bez zaposlenja ili su ispunili uslov za starosnu penziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana