Bivši ministar finansija protivkandidat Merkelovoj

Agencije
Bivši ministar finansija protivkandidat Merkelovoj

Berlin - Glavna njemačka opoziciona Socijaldemokratska partija (SPD) nominovaće bivšeg ministra finansija Pera Štajnbruka za funkciju kancelara na izborima sljedeće godine, javile su agencije.

List "Bild" piše, pozivajući se na izvore u SPD-u, da će predsjednik stranke Zigmar Gabrijel to objaviti za tri dana.

List navodi da se bivši ministar spoljnih poslova Frank-Vlater Štajnmajer, koji je zajedno sa Gabrijelom bio potencijalni kandidat, povukao iz trke.

Štajnbruk je vodio njemačke finansije u vrijema bankarske krize u prethodnom koalicionom kabinetu Angele Merkel, u periodu od 2005. do 2009. godine.

Stranački portparol nije želio da komentariše pisanje "Bilda", kao ni članovi SPD-a iz njegove izborne jedinice.

Štajnbruk (65) je rodom iz Hamburga i bivši je premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije, njemačke pokrajine sa najviše stanovnika.

On je bio protvkandidat Merkelovoj 2009. godine i tada je pretrpio ubjedljiv poraz, a SPD je zabilježio najlošiji rezultat na izborima poslije Drugog svjetskog rata, dobivši samo 23 odsto glasova.

Štajnbruk je ranije obećao da nikada više neće služiti u Merkelinoj administraciji, što je znak da SPD neće praviti koaliciju sa njenim konzervativcima.

Ankete pokazuju da SPD trenutno ima podršku 26 odsto građana, a Merkelina Hrišćansko-demokratska unija 38 odsto.

Merkelin problem je loš rejting manjeg koalicionog partnera, Stranke slobodnih demokrata, koji trenutno imaju podršku samo četiri odsto glasača

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana