Bivši generalni direktor MMF-a Mišel Kamdesus: Globalna recesija može se izbjeći

Glas Srpske
Bivši generalni direktor MMF-a Mišel Kamdesus: Globalna recesija može se izbjeći

GLOBALNU je recesiju moguće izbjeći koordinisanim planom obnove povjerenja u tržišta pogođena krizom na američkom tržištu drugorazrednih hipotekarnih kredita, kazao je juče bivši generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda, objavio je buisness.hr

- Ako svjetski čelnici uspiju koordinisati mjere obnove povjerenja u međunarodna tržišta, možemo očekivati oporavak prije kraja iduće godine, kazao je Mišel Kamdesus, koji je kao generalni direktor MMF-a prije deset godina predsjedavao postupkom usvajanja rezolucije o azijskoj krizi.

On smatra da zahvaljujući azijskom rastu, u idućoj godini svjetska privreda može očekivati rast od oko tri odsto.

- To znači da će svijet zahvaljujući dinamici u Aziji izbjeći zapadanje u recesiju, ali će ipak doći do vidljivog usporavanja svjetskih privrednih aktivnosti - dodao je Kamdesus.

Dodao je da bi se, pojedinačno gledano, moglo dogoditi da SAD i ostatak razvijenog svijeta pogodi tehnička recesija, ili dva tromjesečja usporavanja rasta zaredom, no azijski će privredni rast ostati konstanta. Kamdesus je pozdravio nastojanja evropskih vlada da koordinisanim mjerama vrate povjerenje u tržišta, uz istovremeno držanje inflacije pod kontrolom.

- Suočavamo se sa dva neprijatelja, a odgovor leži u pravilnoj mješavini monetarne i fiskalne politike - istakao je Kamdesus.

Prema njegovim riječima, iako bi američka privreda mogla zabilježiti usporavanje rasta tokom dva tromjesečja zaredom, uz povratak povjerenja moguć je početak ciklusa oporavka sredinom naredne godine.

Britanija

Britanija je već zahvaćena recesijom i suočena sa dvostrukom prijetnjom usporavanja privrednog rasta i rasta nezaposlenosti, pokazalo je juče objavljeno ispitivanje britanske privredne komore BCC koje je obuhvatilo 5.000 kompanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana