Bivši broker osuđen na tri godine zatvora

Glas Srpske
Bivši broker osuđen na tri godine zatvora

PARIZ - Bivši broker Sosijet ženeral banke Žerom Kervijel osuđen je juče na tri godine zatvora zbog falsifikovanja i pronevjere, a francuskoj banci moraće da nadoknadi čak 4,9 milijardi evra, koje je banka zbog njegove prevare izgubila.

Sud u Parizu proglasio je Kervijela krivim po svim tačkama optužbe u najvećoj prevari u istoriji berzanske trgovine, javile su agencije.    

- Kervijel je kriv, jer je nedozvoljenom upotrebom računara špekulisao o kretanju cijena akcija od kraja 2007. do početka 2008. godine, kao i za zaključivanje berzanskih ugovora u vrijednosti od skoro 50 milijardi evra - navodi se u presudi.

Kervijel je, dodaje se u presudi "prekoračio ovlašćenja" i bez znanja banke rukovao ogromnim sumama novca.

Tridesettrogodišnji berzanski mešetar, osim za neovlašćenu upotrebu računara, proglašen je krivim i za falsifikovanje i kršenje povjerenja.

Kervijelov advokat najavio je žalbu na presudu.

Tokom suđenja Kervijel se branio navodima da je banka tolerisala njegove riskantne poslovne poteze sve dok joj je donosio zaradu.

Kervijel je u policijskoj istrazi priznao da je imao dva otvorena portfelja, u okviru kojih je obavljao fiktivne operacije, čija se vrijednost procjenjuje na 50 milijardi evra.

Bivši broker rekao je tokom suđenja da je izgubio svijest o realnosti u svojim poslovima, te je više puta ponovio da su mu nadređeni dopuštali i čak ga ohrabrivali da preduzima rizik.

Sud je, međutim, ocijenio da odbrana nije uspjela da dokaže da su u banci imali ikakva znanja o Kervijelovim nelegalnim finansijskim aktivnostima.

Bivši trgovac hartijama od vrijednosti Sosijet ženerala ostaće na slobodi do razmatranja žalbe.

Sumnja

Sosijete ženeral banka otkrila je 24. januara 2008. godine pronevjeru i objavila finansijski gubitak od 4,9 milijardi evra. Finansijski analitičari, odmah poslije izbijanja ove afere, izrazili su sumnju u zvaničnu verziju priče da je samo jedan berzanski trgovac odgovoran za ovu džinovsku prevaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana