Birač zaradio 197 miliona KM

Marina Čigoja
Birač zaradio 197 miliona KM

BANjALUKA - Fabrika glinice "Birač" iz Zvornika koja je prošlu poslovnu godinu završila u plusu od 197 miliona maraka, ostvarila je najveću dobit od preduzeća u RS, dok je najveći gubitak imala "Optima Grupa" koja je 2010. završila sa minusom većim od 107 miliona maraka.

Prema podacima Agencije za za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF), od 9.185 preduzeća koja su dostavila finansijske izvještaje za prošlu godinu, njih 3.178 je poslovalo sa gubitkom, dok je 6.007 privrednih subjekata ostvarilo dobit.

Odmah iza "Birača" koji predvodi listu najvećih dobitnika nalazi se "Telekom RS" koji je ostvario dobit od 108,3 miliona maraka, te "Alumina" iz Zvornika sa ukupnom dobiti od 87,9 miliona maraka.

- Na četvrtom mjestu liste najvećih dobitnika nalazi se "Elektroprenos-Elektroprijenos BiH" sa 20,1 miliona maraka dobiti, dok je peti "Integral inženjering" iz Laktaša koji je prošlu godinu završio u plusu od 17,4 miliona maraka - pokazuju podaci APIF-a.

Kada su u pitanju gubici, na drugom mjestu nalazi se Rafinerija nafte Brod sa ukupnim gubitkom od 69,4 miliona maraka, dok su treće na listi najvećih gubitaša "Željeznice RS" koje su 2010. godinu završile u minusu od 20,3 miliona maraka.

- Četvrti na listi preduzeća sa najvećim gubitkom je "Balkanika" iz Banjaluke sa minusom od 15,2 miliona maraka, dok je peta na listi sa gubitkom od 8,2 miliona maraka "Toplana" Banjaluka - naveli su u APIF-u.

Prvi zamjenik direktora "Optima Grupe" Slavko Šćepanović kaže da su i Rafinerija i "Optima Grupa" planirale gubitke, ali ne tolike.

- Rafinerija na ovom kapacitetu prerade i kvalitetu proizvoda koji trenutno može da postigne ne može da posluje rentabilno. Rafinerija mora da dostigne minimum tri miliona tona prerade da bi poslovala pozitivno - kazao je Šćepanović.

Dodao je da će Rafinerija moći da ostvaruje pozitivne rezultate kada se završi najveći dio modernizacije, što je planirano za kraj 2013. godine. Jedan od razloga gubitaka su velike investicije, koje je Rafinerija imala u proteklom periodu, a koje se odnose na poboljšanje i povećanje proizvodnje.

- Gubici su nešto veći od planiranih zato što još nemamo punu podršku u BiH kao jedini domaći proizvođač. Osim na teritoriji RS gdje poslujemo kako treba, još uvijek imamo barijere za plasman na teritoriji FBiH - naglasio je Šćepanović.

Poslovanje

Preduzeća u Srpskoj ostvarila su u 2010. godini dobit od 1,19 milijardi maraka, što je za 360 miliona maraka više od dobiti ostvarene 2009. godine, koja je iznosila oko 831,6 miliona maraka.

- Preduzeća su lani imala ukupan gubitak od 608,8 miliona  maraka, dok su u 2009. godini ti gubici iznosili 784,5 miliona maraka -podaci su APIF-a

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana