Birač pouzdan poslovni partner

Slobodanka Savić
Birač pouzdan poslovni partner

ZVORNIK - Generalni direktor Fabrike glinice "Birač" iz Zvornika Virginujus Vajega, izjavio je juče da je plan da fabrika u ovoj godini proizvede oko 120.000 tona glinice, dodajući da se za naredne godine planira povećanje proizvodnje na oko 342. 000 tona glinice.

Vajega je novinarima u Zvorniku rekao da su projektovane mogućnosti fabrike 600.000 tona glinice na godišnjem nivou, što je svrstava u velike evropske proizvođače u ovoj oblasti.

Kvalitetom i sigurnošću isporuka, Fabrika glinice "Birač" postala je veoma pouzdan poslovni partner na tržištu zeolita o čijoj perspektivnosti najbolje govori podatak da je potražnja za zeolitom u svijetu 15 do 20 odsto veća od ponude.

Fabrika je 2004. godine imala prodaju od 14.000 tona zeolita, dok se ove godine očekuje plasman od oko 65.000 tona.                                                                 

Vajega je ocijenio da je "Birač" kompanija koja ima izuzetan značaj za ovaj dio Republike Srpske i BiH, s obzirom na to da zapošljava više od  1.000 radnika.                                                                          

- Fabrika je pretežno izvozno orijentisana, pa je samim tim među prvim kompanijama u BiH bila izložena uticajima svjetske ekonomske krize, koji su se u našem slučaju manifestovali kroz znatno smanjenje cijena, ali i potražnje za aluminijumom i glinicom što je uzrokovalo  smanjenje proizvodnje u fabrici -  rekao je Vajega.

On je istakao napore menaymenta da se održi proizvodnja i uposlenost, kao i podršku vlasti RS koja je donijela mjere s ciljem pomoći ovoj fabrici i njenim radnicima.                                                                                  - Zahvaljujući ulaganjima vlasnika fabrike i velikom angažovanju i pravilnoj orijentaciji Upravnog odbora i menaymenta, koji su maksimalno bili posvećeni ekonomičnosti rada fabrike, uspjeli smo da u 2008. godini ostvarimo ukupne uštede od 17,4 miliona maraka - rekao je Vajega.                                                                                           Vajega je na razne optužbe u pojedinim medijima da je vlasnik Fabrike "UKIO grupa" iz Litvanije, preko niza povezanih preduzeća od privatizacije do danas, iznijela iz RS najmanje 800 miliona dolara, odgovorio da su one neosnovane.                                      

 - Fabrika nije bila u mogućnosti da ostvari toliki profit. Od kraja jula 2003. godine do kraja 2008, fabrika je proizvela ukupno 1,8 miliona tona glinice, što bi trebalo da znači da smo po toni "izvlačili" oko 663 marke, što bi samo po sebi značilo da smo tu glinicu proizveli od ničega - naglasio je Vajega.                                          

U ovoj fabrici kažu da su u periodu od 2004. do 2008. godine platili reprogramirane obaveze u iznosu od 22,7 miliona maraka, dok ukupne investicije od privatizacije do danas iznose oko 39 miliona maraka.                

Saradnja  

- Od poslovanja našeg kolektiva direktno zavisi oko 6.000 ljudi, među kojima su u prvom redu radnici kompanije "Boksit" iz Milića i Rudnika boksita iz Srebrenice. Imamo i oko 400 dobavljača, koji su takođe značajno oslonjeni na saradnju sa našom fabrikom - istakao je Virginijus Vajega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana