Bimalu odobreno šest miliona evra kredita

Glas
Bimalu odobreno šest miliona evra kredita

SARAJEVO - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je kredit za obrtni kapital od šest miliona evra kompaniji “Bimal”, jedinom proizvođaču jestivog ulja u BiH, prenijela je Srna.

Ovo predstavlja prvo finansiranje EBRD-a u lokalnu kompaniju gdje se kao garancija uzimaju poljoprivredni proizvodi. Iz EBRD-a je saopšteno da je projekat dio planova ove finansijske institucije da poveća investiranje u poljoprivredni sektor i pospješi jačanje proizvodnje u okolnostima vrtoglavog globalnog rasta cijena hrane.

“Bimal” je jedini proizvođač jestivog ulja u BiH koji ima kapacitete za presovanje, rafinisanje i punjenje, a kredit EBRD-a biće iskorišćen za finansiranje nabavke sirovina, kao što su suncokret, uljana repica, sjeme soje i sirovo ulje, koje će biti uskladištene u silose i spremišta i zatim će se koristiti za dalju preradu u ulja i drugih proizvoda.

Kredit ima i značajan regionalni element, jer će omogućiti “Bimalu” da pruži podršku poljoprivrednom sektoru u susjednim zemljama.

Uz pomoć kredita od šest miliona evra, kompanija planira da nabavi dodatno sjeme od poljoprivrednika iz BiH, Srbije, Hrvatske i Mađarske, koristeći svoju povoljnu lokaciju u Brčkom, na granici između BiH i Hrvatske, područja blizu regija bogatim suncokretom u Srbiji i Mađarskoj i ciljnih prodajnih tržišta u susjednim zemljama.

Promovisanje poljoprivrednih proizvoda kao garancije za kredite stvara osnovu za EBRD da počne dijalog sa BiH vlastima, poljoprivrednim subjektima i bankama o novom finansijskom instrumentu, takozvanom “verhaus-resepi”.

Takvo finansiranje omogućava poljoprivrednim proizvođačima i trgovcima pristup finansijskim sredstvima, obezbjeđujući pouzdan način proizvodnje, skladištenja i izvoza žita po konkurentnim cijenama.

EBRD je do sada investirao 762 miliona evra u BiH u ukupno 69 projekata u svim privrednim sektorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana