Bilion evra dato za spašavanje banaka

Glas Srpske
Bilion evra dato za spašavanje banaka

LONDON - Britanska vlada je za spašavanje posrnulih banaka zbog globalne finansijske krize potrošila ukupno 933 milijardi evra, objavila je u petak britanska nacionalna kancelarija za reviziju (NAO), prenijele su agencije.

- Iznos paketa pomoći britanske vlade, uključujući kupovinu akcija, garancije, zajmove i šeme osiguranja za finansijske institucije, dostigao je ukupno 850 milijardi funti ili gotovo bilion evra - navodi se izvještaju NAO-a.

Britanski revizori zaključili su da je vlada premijera Gordona Brauna opravdano utrošila "nezapamćenu" sumu novca na spašavanje banaka, koje su mahom počele posrtati poslije propasti američke investicione banke "Limen Braders" 2007. godine.

- Teško je zamisliti razmjere posljedica za privredu i društvo da se dopustilo da značajne banke propadnu, te je pomoć vlade bila neophodna - saopštili su iz NAO-a.

U ovo kancelariji objašnjavaju da je britansko Ministarstvo finansija ovlašćeno da koristi novac poreskih obveznika za očuvanje štednih uloga u bankama.

- Novac poreskih obveznika iskorišćen je za stabilizaciju i obnovu povjerenja u finansijski sistem. Ostaje jedino da vidimo koliko će na kraju sve to stajati obveznike, a trebaće još vremena da to i saznamo - kazali su iz NAO-a.

Britanija je poput većine zemalja pogođenih krizom utrošila milijarde funti na spašavanje vodećih banaka uključujući "Rojal Bank ov Skotland" i "Lajods Banking Grup".

Pomoć

Britanska mediji prošle nedjelje objavili su informaciju da će vlada uliti dodatnih 40 milijardi funti u posrnule banke kako bi ih mogla podijeliti i rasprodati dijelove njihovog poslovanja u sklopu planiranog podsticanja konkurentnosti na britanskom bankarskom tržištu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana