Bil Gejts ponovo najbogatiji Amerikanac

Glas Srpske
Bil Gejts ponovo najbogatiji Amerikanac

VAŠINGTON - Na Forbsovoj listi najbogatijih Amerikanaca prvo mjesto petnaestu godinu zaredom zauzeo je osnivač "Majkrosofta" Bil Gejts, koji je nedavno otišao u penziju, prenose agencije.

Prvo mjesto Gejts je zaslužio ispred 400 konkurenata, gdje je posljednji na listi, u poređenju s Gejtsom - sirotinja.

Gejtsova ukupna imovina procijenjena je na 57 milijardi dolara, što je dvije milijarde manje nego prethodne godine. Drugo mjesto, kao i prethodne godine, zauzeo je investitor Voren Bafet s 50 milijardi dolara. Kreditna kriza očigledno je naškodila "proroku iz Omahe" Bafetu, koji je u martu ove godine bio najbogatiji čovjek na svijetu.

Naime, dionica njegovog Berkshire Hathanjaya od tada je izgubila 15 odsto vrijednosti, pa se Bafetovo bogatstvo smanjilo za čak 12 milijardi dolara.

Treće mjesto zauzeo je Lorens Elison, koji je osnovao kompaniju "Orakl" i on se može ponositi bogatstvom od 27 milijardi dolara.

Za kvalifikaciju za jedno od 400 mjesta na top-listi bilo je potrebno bogatstvo od 1,3 milijarde dolara, dok je prosjek najbogatijih ljudi svijeta 3,9 milijardi dolara.

Ove godine veliki povratak među deset najbogatijih Amerikanaca doživjeli su nasljednici pokojnog osnivača Njal-Marta Sema Valtona.

Tako su četvrto i peto mjesto na listi zauzeli njegovi sinovi Džim Valton i S. Robson Valton, dok su šesto podijelile njegova kćerka Elis Valton i snaha Kristi Valton.

Od 400 najbogatijih Amerikanaca njih 129 naslijedilo je svoja bogatstva, dok ih je 271 zaradio svu imovinu vlastitim trudom.

Najmlađi

Najmlađi američki milijarder i dalje je osnivač "Fejsbuka" Mark Zukerberg.

On je već zaradio 1,5 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana