Bil Gejts najbogatiji Amerikanac

Glas Srpske
Bil Gejts najbogatiji Amerikanac

NjUJORK - Osnivač kompjuterskog giganta "Majkrosoft" Bil Gejts nalazi se na vrhu "Forbsove" liste najbogatijih Amerikanaca za ovu godinu, a njegova imovina procjenjuje se na 59 milijardi dolara.

Bogatstvo Bila Gejtsa ove godine uvećano je za pet milijardi dolara u odnosu na 2010. godinu, prenijele su agencije.

Investitor Voren Bafet ove godine je na drugom mjestu, a njegovo bogatstvo smanjeno je za šest milijardi dolara u odnosu na prethodnu godinu i ono trenutno iznosi 39 milijardi.

Izvršni direktor kompanije "Orakl" Lari Elison je na trećem mjestu sa bogatstvom vrijednim 33 milijarde dolara, što je za šest milijardi dolara više u odnosu na 2010. godinu.

I dok je Gejts od 1994. svake godine najbogatiji Amerikanac, po prvi put u "top ten", u 81. godini, ušao je Džordž Soroš. Ovaj biznismen, sa bogatstvom koje se procjenjuje na 22 milijarde dolara, našao se na sedmom mjestu liste američkog magazina.

Trojica članova porodice Volton, potomci osnivača lanca prodavnica "Vol Mart" Sema Voltona, takođe se nalaze među deset najbogatijih na listi američkog magazina.

Osnivač "Fejsbuka" Mark Zakerberg nalazi se sa 17,5 milijardi dolara na 14. mjestu. On je sa samo 27 godina bogatiji i od osnivača "Gugla", Sergeja Brina i Lerija Pejdža koji su se sa 16,7 milijardi dolara našli na 15. i 16. mjestu.
Zakerberg je znatno bogatiji i od Stiva Džobsa, donedavnog izvršnog direktora i jednog od osnivača "Epla", koji se sa sedam milijardi dolara nalazi na 39. mjestu.

Rast prihoda

Svakome ko se našao među 20 najbogatijih imetak je porastao tokom protekle godine. Izuzetak je samo Voren Bafet, čije se bogatstvo smanjilo sa 45 na 39 milijardi dolara, ali je ipak zauzeo visoko drugo mjesto.

Lista deset najbogatijih Amerikanaca

1. Bil Gejts - 59 milijardi dolara (slika bil gejts 2)

2. Voren Bafet - 39 milijardi dolara (voren bafet)

3. Lari Elison - 33 milijarde dolara (lari elison)

4. Čarls Koh - 25 milijardi dolara (čarls koh)

5. David Koh - 25 milijardi dolara (david koh)

6. Kristi Volton - 24,5 milijardi dolara (kristi volton)

7. Džordž Soroš - 22 milijarde dolara (džordž soroš)

8. Šeldon Adelson - 21,5 milijardi dolara (seldon adelson)

9. Džim Volton - 21,1 milijarda dolara (dzim volton)

10. Alis Volton - 20,9 milijardi dolara (alis volton)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana