Bil Gejts i dalje najbogatiji

Glas Srpske
Bil Gejts i dalje najbogatiji

LONDON - Finansijska kriza uzela je svoj danak i na listi najbogatijih američkog magazina "Forbs", sa koje su skinuta 332 imena svjetskih milijardera, javila je Srna.

Sada se "samo" 793 lica nalaze na toj listi, ali u prosjeku izgubili su 23 odsto od svog bogatstva.

Kolaps tržišta akcijama pomogao je osnivaču "Majkrosofta" Bilu Gejtsu da povrati prvo mjesto na listi, uprkos tome što mu se bogatstvo smanjilo za 18 milijardi dolara i sada iznosi 40 milijardi dolara.

Sa vrha liste on je potisnuo legendarnog američkog berzanskog mešetara i investitora Vorena Bafeta koji je drugi, a treći je meksički telekomunikacioni magnat Karlos Slim.

Indijski biznismen Anil Ambani pretrpio je najveći pad sa šestog mjesta na 34, pošto je u posljednjih godinu dana zabilježio neto gubitak od 31,9 milijardi dolara, a preostalo mu je još deset milijardi dolara.

U prvih 20 se i dalje nalaze dva Indijca, dok Rusa više nema, iako ih je bilo četvorica 2008. godine.

Ukupno bogatstvo svih milijardera je oko 2.000 milijardi dolara. Amerikanci čine 45 odsto liste milijardera, a najviše ih ima u Njujorku. Ruski oligarsi izgubili su 369,3 milijarde dolara i njihov broj je pao sa 87 na 32. Na listi više nema 24-godišnjeg osnivača sajta za druženje "Fejsbuk" Marka Cukerberga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana