Bijeljinska “Šećerana” očekuje završetak stečaja

Milka Milunović
Bijeljinska “Šećerana” očekuje završetak stečaja

BIJELjINA - Stečaj u bijeljinskoj “Šećerani” mogao bi da se završi do polovine septembra.

- Prvo sudsko ročište za “Šećeranu” zakazano je za 9. septembar u bijeljinskom Osnovnom sudu. Na ovom ročištu Skupština povjerilaca “Šećerane” izjasniće se o planu reorganizacije proizvodnje i isplate dugovanja - rekao je stečajni upravnik “Šećerane” Mladen Košutić.

On je ocijenio da “Šećerana” ima sve pretpostavke da održi proizvodnju i da poslije stečaja obezbijedi novo zapošljavanje.  

Istakao je da je za kupovinu fabrike u stečaju i vraćanje dugova zainteresovan potencijalni strateški kupac iz Mađarske.

- Na sastanku sa predstavnicima Vlade RS i investitorima iz Mađarske, održanom 30. jula, rukovodstvo “Šećerane” prihvatilo je poslovne planove u vezi sa  investicijama u ovo preduzeće - naglasio je  Košutić.

“Šećerana” radnicima i drugim povjeriocima duguje 9,5 miliona maraka, od čega je hipotekarno potraživanje Pavlović banke tri miliona maraka.

U poslovima sa “Šećeranom” Mađare zastupaju advokati iz Temerina i to preko firme “Astarkon” koja je izrazila spremnost da novac investira u preduzeće u stečaju.

Košutić je naglasio da Mađarima nije preokupacija proizvodnja šećera, nego su više zainteresovani za proces rafinacije, što   nudi mogućnost zapošljavanja novih radnika.

- Mađari su najavili su da će dolaziti u fabriku i u narednih 15 dana, dok se ne završi procedura u sudu i okonča stečaj -rekao je Košutić.

On je naglasio da  će poslije potpisivanja ugovora o ulaganjima u “Šećeranu” investitori osnovati novu firmu u Bijeljini i iz novca kojim raspolažu isplatiće se dugovi i finansiraće se revitalizacija i pokretanje proizvodnje u “Šećerani”.

Od 200 nekadašnjih radnika “Šećerane”, u stečaju je angažovano njih 17, a poslodavac im redovno isplaćuje plate i topli obrok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana